VREME JE ZA UZBUNU: Evo zašto nikada ne smete ignorisati bol u grudima i ubrazno lupanje srca

S vremena na vreme osećate kao da je srce preskočilo otkucaj. To se zove tahikardija i sledeći otkucaj osoba oseća intenzivno, kao da se srce pomerilo u grudima.

Srce
Pixabay.com

Za većinu ljudi ovo je sasvim normalno. Ali taj čudan osećaj lepršanja, titranja, ubrzanog rada ili preskakanja otkucaja može vas jako uplašiti jer ako potraje, može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Važno je znati da povremeno preskakanje srca često nije u vezi sa srčanim problemima. Nekoliko šoljica kafe dnevno neće izazvati probleme, ipak lekovi koji sadrže kofein i energetska pića mogu. Produžene ili učestale tahikardije sa ili bez dodatnih simptoma mogu biti znak ozbiljne aritmije.

Tahikardije su kod žena češće jer su izazvane stresom, teskobom, intenzivnim vežbanjem, upotrebom određenih lekova, problemima štitnjače ili hormonalnim promenama tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze.

Nasleđeni problemi sa srcem i genetika imaju važnu ulogu u tome kako često netko oseća ove tegobe. Uzevši u obzir koliko otkucaja načini srce tokom života, normalno je da poneki otkucaj bude izvan uobičajenog, pravilnog ritma. Prosečno srce otkuca 60 do 100 puta u minuti što znači oko milion puta u godini.

KADA ONE MOGU BITI OZBILJNE?

Morate videti koliko često vam se preskakanja srca događaju i koliko dugo traju. Imate li kratke tahikardije nema razloga da jurite doktoru. Ali ako se to dešava češće, morate potražiti pomoć. Jave li se uz nepravilne otkucaje srca simptomi kao nelagoda ili bol u grudima, kratkoća daha, vrtoglavica ili vam se čini da ćete se onesvestiti, morate odmah kod lekara.

Produžene ili učestale tahikardije sa ili bez dodatnih simptoma mogu biti znak ozbiljne aritmije, promene električnih impulsa koji upravljaju srčanim ritmom pa to rezultira nenormalnim otkucajima.

Stvar koja brine je fibrilacija – gde srce previše nepravilno kuca pa je osoba u riziku od moždanog udara. Kada srce nema regularne, dovoljno jake kontrakcije, krv može ostati u srčanoj komori i nastaju ugrušci. Ovi ugrušci mogu dospeti u mozak gde blokiraju protok krvi i potencijalno mogu uzrokovati moždani udar.