Nemački ovčari mogu da, uz pomoć svog osetljivog čula mirisa, sa skoro apsolutnom sigurnošću utvrde da li neka osoba ima rak dojke ili ne. To je ishod istraživanja sa pariskog insituta "Curie". Metoda je jednostavna, jeftina i ne zahteva bilo kakvu medicinsku intervenciju.

 

Ona takođe može da napravi revoluciju u dijagnostikovanju oboljenja kakvo je rak dojke, smatraju istraživači koji su učestvovali u procesu, a ovo naročito važi za okruženja i zemlje gde uobičajena mamografija ne stoji na raspolaganju stanovništvu.

U istraživanju su učestvovala dva nemačka ovčara,Tor i Nikios. Psi su bili trenirani šest meseci kako bi nanjušili specifičan miris pacijenata obolelih od raka. Pacijentkinje su u predelu grudi nosile zavoje, koje su kasnije davali psima kako bi ih onjušili. Istraživači su se vodili brojnim izveštajima koji naučno nisu dokazani, a prema kojima su psi uočili kancer kod svojih vlasnika.

U okviru studije sakupljen je 31 zavoj. Uz pomoć eksperta za nemačke ovčare Džekija Ekspertona, Tor i Nikios su naučili da uvide razlike u mirisu između zavoja i drugih materijala koje su nosile žene obolele od ove bolesti.

Istraživači su sakupili i zavoje žena koje nisu bolovale od raka dojke, a broj ovih zavoja bio je trostruko veći. Već u prvom “mirisnom” testu psi su pronašli 28 zavoja pacijenata, a kod drugog je kvota uspešnosti već dostigla 100 procenata.

Moderna tehnologija je u mnogim slučajevima veoma efikasna, ali ponekad mogu pomoći i jednostavnije, očiglednije stvari– kaže Amori Martin sa Instituta.

Ovim pokušajem želeli su da provere da li je moguće prebaciti “konvencionalnu mudrost” u “realnu” nauku. U novom, kliničkom pokušaju bi trebalo da bude više pacijenata i još dva psa. Istraživači polaze od toga da će psi jednog dana biti zamenjeni usavršenim “mirisnim” mašinama.

Jedina mana ovog procesa, na kraju tvrdi specijalista Eksperton, jeste ta što su ovi psi ograničeni na laboratoriju. Čim se nađu van ove sredine, uspešnost same akcije je malo verovatna.