ZA ČELIČAN IMUNITET: Osam namirnica koje će vas zaštititi od alergije i virusa

Donosimo vam spisak namirnica koje pomažu u borbi sa alergenima.

Alergija
Pixabay.com

Alergija na polen je jedan od najčešćih zdravstvenih problema tokom proleća.

Tipični simptomi polenske alergije:

  • jaki napadi kijanja
  • obilna sekrecija iz nosa (zapušen nos)
  • upala očiju sa svrabom (crvenilo i suzne oči)
  • podočnjaci
  • umor
  • glavobolja
  • otežano disanje (u težim slučajevima i simptomi astme)

Treba izbegavati izlazak napolje u vreme kada je koncentracija polena u vazduhu najviša (za vreme sunčanog suvog i vetrovitog vremena). Takođe, pripreme za sezonu alergije treba započeti barem mesec, dva pre nego što se simptomi jave.

Pored toga, jačanje imuniteta je veoma važno. Raznovrsna ishrana je jedan od najbitnijih preduslova za to, jer se njegovi delovi obnavljaju upravo kroz kvalitetne nutrijente iz kvalitetnih namirnica.

Najbolji izbor su sveže sezonske namirnice, pripremljene tako da se izgubi što manje vrednih nutritivnih sastojaka”, kaže nutricionista Goran Smirčić, iz Rijeke.

Za to su potrebne posebno kvalitetne aminokiseline, od kojih se sastoje mnogi imunološki spojevi, kao i vitamini, minerali, omega 3 masne kiseline i bioflavonoidi. Oni služe kao antioksidansi, kofaktori i gradivo u nebrojenim imunološkim procesima.

Citrusi

Pomorandža sadrži blizu 100 mg, a veći grejpfrut preko 110 mg vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Preporučuju se i limun i mandarina.

Bobičasto voće

Kvarcetin koji se nalazi u bobičastom voću ublažava simptome alergije tako što blokira oslobađanje histamina.

Jogurt i kefir

Namirnice s probioticima podstiču telo na proizvodnju određenih belih krvnih ćelija i antitela, kao i mnogih faktora rasta koji su važni za sprečavanje preteranih reakcija tela na alergene.

Prema jednom italijanskom istraživanju pokazalo se da ljudi koji su konzumirali dve šolje (500 ml) jogurta dnevno tokom četiri meseca, imali su upola manji nivo histamina u krvi i manje simptoma alergijske groznice.

Osim toga, ako trudnice redovno jedu hranu koja sadrži probiotike, kao što je jogurt, njihova deca će biti manje podložna alergijama.

Masna riba

Mnoge namirnice koje pomažu ublažavanju simptoma alergija deluju tako što smanjuju upalne procese ili jačaju imunitet. Među njima je masna riba sa velikom količiom omega-3 masnih kiselina.

Istraživanja su pokazala da deca koja rano počnu da jedu ribu u kasnijem imaju manju mogućnost od alergijskih reakcija.

Jedno australijsko istraživanje pokazalo je da osmogodišnjaci koji su konzumirali ribu najmanje jednom nedeljno bili su 80 posto manje podložni alergijama na polen.

Ako deca nisu ljubitelji ribe, dobra alternativa su orasi, i to 30 grama ili sedam do osam oraha dnevno. Takođe, dobre su semenke lana, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Kivi

Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika.

Ananas

Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate.

Beli luk

Ovaj moćan prirodni lek jača imunitet i smanjuje broj slučajeva alergijskog rinitisa.

Najbolje je koristiti sveži beli luk kao začin, a možete ga iseckati na manje komadiće i gutati ih kao tablete.

Luk

Bogat je kvarcetinom koji sprečava oslobađanje histamina, te smanjuje upalu.

Pospešuje i vitamin C, a stabilizuje i ćelijske membrane, pa manje reaguju na alergene.