Za kvalitetniji život svakog čoveka! Svaki ZUBAR će vam reći – ovo je NAJBITNIJA GRANA STOMATOLOGIJE

Za mnoge prva asocijacija kada čuju reč protetika jeste proteza. Ipak, iz stomatološkog ugla, a ne iz ugla laika, radi se o vrlo širokoj grani stomatologije koja je poslednjih godina usled razvoja tehnologije veoma napredovala. Tako danas protetika itekako ima zaslugu za kvalitetniji život svakog čoveka pored estetskog efekta.

zubar
Freedigitalphotos.net/ Patrisyu

Primarna delatnost protetike zasniva se na nadoknađivanju zuba koji su iz nekog razloga ispali ili nekom prilikom izvađeni. Danas imate dve vrste protetike koje se već duže vreme koriste u stomatologiji. To su mobilna i fiksna protetika.

Fiksna ili mobilna protetika – koja je razlika?

Fiksna protetika podrazumeva fiksiranje određenih protetskih nadoknada na već postojeće zube, dok mobilna protetika kao što joj sam naziv govori može da se skida i ponovo stavlja. U zadnje vreme mnoge stomatološke organizacije nude i kombinovanu vrstu protetike – na pojedinim delovima u vilici su fiksirane protetske nadoknade kod su na drugim delovima mobilne.

Na koje sve načine danas možete nadoknaditi nedostatak zuba?

Sa razvojem protetike pojavili su se novi savremeni načini za nadogradnju zuba koji se svakodnevno koriste u mnogim stomatološkim ordinacijama. Dobar stomatolog je tu da vam ponudi najbolje rešenje za konkretan problem bilo da se radi o ugradnji novog zuba, formiranju mosta i sl.

Vizil proteze – za blistaviji osmeh

Vizil proteze se preporučuju u situaciji kada pacijentu nedostaje kompletan zub a u vilici nema dovoljno mesta za ugradnju implatanata dok mu je zbog rasporeda ostalih zuba nemoguće odraditi most. Osnovu ove vrste proteze čini metalna konstrukcija koja garantuje njenu trajnost i postojanost.

U savremenijim privatnim stomatološkim ordinacijama možete birati između standardnih, kao i vizil proteza sa atačmenima ili vizil proteza na teleskopima. Ipak, stomatolog je tu da vam ponudi najbolju opciju kojom ćete za vrlo kratko vreme ponovo imati blistav osmeh.

Kada biste trebali da ugradite krunice tj. navlake za zube?

Ukoliko imate jedan ili više zuba koji su na bilo koji način oštećeni (npr. okrunio se jedan sloj zuba ili vam je pola zuba puklo i ispalo) idealno rešenje može biti postavljanje krunica ili tzv. navlaka za zube.

Reč je fiksnim protetskim nadoknadama koje u potpunosti prekrivaju oštećen zub koji nakon intervencije dobija svoj prvobitan izgled. Krunice se ugrađuju radi postizanja boljeg estetskog izgleda, ali i u situacijama kada usled karijesa zub izgubi jedan deo mase.

Većina zubnih navlaka napravljene su od kvalitetne vrste materijala pa vam je dugotrajnost zagarantovana. Tako imate bezmetalne krunice u koje spadaju i cirkonijum krunice koje su danas itekako popularne. Pored njih imate i opciju ugradnje metalno – keramičkih krunica.

Parcijalne proteze  – odličan izbor u slučaju nedostatka više zuba

Ako u vilici imate nedostatak od svega nekoliko zuba, dok vam je ostatak zuba prilično dobrog kvaliteta, imate opciju postavljanja parcijalne proteze. Proteze mogu poslužiti kao privremena ili trajna nadoknada u zavisnosti od samog rasporeda zuba. Ovde govorimo o mobilnim protezama koje pacijent može skidati i vraćati u usta, istovremeno održavajući oralnu higijenu kao i higijenu proteze.

Na kraju svega, odabir dobrog i iskusnog stomatologa će vam itekako skratiti muke razmišljajući o tome koja vrsta protetike je najbolja za vas.