Za lepu i zdravu kožu obavezno uklonite šminku pre spavanja

Kada se vratite iz noćnog provoda ili ste imali naporni dan još zamornije vam pada da skinete šminku, zato se jednostavno bacite u krevet. Posle ovog teksta sigurni smo da ćete pre spavanja odstraniti šminku sa vašeg lica.

Poznato je da kada se probutite sa maskarom i senkom na očima isprljati jastučnicu, ali i teže ukloniti ostatke šminke. Za odstranjivanje šminke biće vam potrebnije više tupfera i rastvora za čišćenje kako biste očistili sve pore na koži.
Ukoliko prespavamo sa puderom na licu ne gine nam zapušena pora, koja može da se inficira i napravi potkožnu aknu koja se teško uklanja. Međutim, ta bubuljica je samo blaži oblik, kakve se sve komplikacije mogu javiti kada prespavamo sa šminkom.
Na malom eksperimentu koji je trajao mesec dana, pokazalo se šta se događa sa kožom i kako ona izgleda, ako šminku ne bi skidali mesec dana.
Nakon prve prespavane noći sa šminkom, osim što će vam maskara umrljati predeo oko očiju, pojaviće vam se i tamni podočnjaci, koji pokazuju znakove moguće upale.
Bele ciste oko trepavica i suva koža, javlja se posle trećeg dana. Koža izgleda umorno i zastrašujuće.
Posle deset dana, zbog grudvica od maskare otekle su joj oči. Koža oko očiju je tanka i nežna, zato pri skidanju šminke bi trebalo da budemo najobazrivije kako bi skinuli svu šminku.

Nakon mesec dana ne skidanja šminke dermatolog je konstatovao da je koža znatno uništena. Koži je nedostajalo kiseonika pa je tekstura površinskog sloja izgledala loše. Bore na koži su se više primećivale i bile su dublje. Crvenilo na se proširilo po licu, a pore su se proširile.
Mnogi stručnjaci smatraju da mesec dana ne uklanjanja šminke vas može učiniti starijom čak 10 godina.