ZA MIRAN I KVALITETAN SAN: Zdravije je spavati u hladnoj sobi, a postoji i DOBAR RAZLOG za to

Temperature vazduha u spavaćoj sobi mogu imati ogroman uticaj na kvalitet našeg sna.

spavanje
Pixabay.com

Iako verovatno većina nas ne obraća mnogo pažnje na temperaturu spavaće sobe noću, za kvalitetan san je najbolje ako termometar pokaže između 15 i 19 stepeni. Međutim, ako je temperatura viša od 24 ° C ili niža od 13 ° C, to može dovesti do nemirnog sna.

Zašto je temperatura toliko važna?

Naša telesna temperatura prirodno raste i opada tokom 24 sata. Najviša je u kasnim popodnevnim satima, a najniža oko 5 sati ujutru. Spavanje obično počinje kada nam padne telesna temperatura, pa hladnija spavaća soba može da vas podstakne da brže zaspite.

Ako vas kvalitetniji san ne ubedi u snižavanje temperature spavaće sobe, postoje i drugi razlozi zašto biste možda više voleli hladniju spavaću sobu:

Imaćete mirniji san

Neki oblici nesanice rezultat su lošeg regulisanja telesne temperature. Ako vam je teško da zaspite uveče, hladna spavaća soba će vam pomoći da snizite telesnu temperaturu, olakšavajući vam i dublje snove.

Izgledaćete mladoliko

Spavanje u sobi sa nižom temperaturom od 21 ° C podstiče izlučivanje melatonina u telu, koji je jedan od najboljih telesnih hormona protiv starenja.

Može vam pomoći da izgubite kilograme

Kada padne telesna temperatura koritzol se smanjuje, što će vam omogućava kvalitetniji san. Kad ne spavate dovoljno, probudićete se sa višim nivoom kortizola – što znači da ćete mnogo verovatnije posezati za kolačićima i povećati anksioznost.

Smanjićete rizik od razvoja metaboličkih bolesti

Jedno istraživanje je otkrilo da spavanje u spavaćoj sobi na 19 ° C može pomoći u sprečavanju nekih metaboličkih bolesti, poput dijabetesa. Učesnici ne samo da su sagorevali više kalorija tokom dana, već su skoro udvostručili količinu telesne masti koja pomaže telu da skladišti manje kalorija. Vremenom, to može umanjiti rizik od metaboličkih bolesti.

Dakle, obucite svoju omiljenu pidžamu, otvorite prozor i uživajte u slatkom snu.