Odlučili ste iz ishrane da izbacite beli hleb, ali da li ste sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljenih hidrata kojima su u preradi oduzeta hranljiva svojstva?

 

Naime, osim belog hleba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo iili nimalo nutricionističke vrednosti. Proverite ima li u vašoj kuhinji ‘uljeza’ čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za opskrbljivanje tela energijom.

1. Kafa s mnogo šećera, šlagom i čokoladom

U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti ceo jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Nadalje, može sadržati količinu ugljenih hidrata poput velike porcije testenine: 60 do 80 grama.

2. Voćni šejkovi

Ne možete početi dan bez šejka ili frapea. Držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljenih hidrata.

U pet decilitara istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera.

3. Krekeri sa sirom

Ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali vrlo su loši, jer nemaju nijednu drugu hranjivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija i veštačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija – možda ima manje veštačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovde nećete izbeći.

4. Mafini

Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljenih hidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca, ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih mafina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće, kupujte one od celog zrna.

5. Voćni jogurt

Običan jogurt odličan je izbor za užinu pre vežbanja i kasno uveče, ali onaj s komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a onaj sa voćem može da sadrži i do trideset, od čega je polovina prerađenih ugljenih hidrata koji brzo izgaraju. Mnogo zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate sveže voće.