ZA SAN IZDVOJITE NEKI SAT VIŠE: Evo šta se dešava SA MOZGOM u danima kada smo NEISPAVANI!

Neuroni
Freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Naučnici sa jednog politehničkog univerzitetea u Italiji proučavali su mozak neispavanog miša i zaključili kako su ćelije "čistači" u mozgu puno aktivnije tokom perioda manjka sna.

 

Glijalne ećlije, odnosno astrociti, isisavaju i čiste smeće odnosno druge istrošene ćelije, i tako slabe veze između zdravih moždanih ćelija.

– Dokazali smo da su delovi sinaptičkih veza između neurona doslovno pojedene zbog nedostatka sna – rekao je autor istraživanja Mišel Belezi za New Scientist.

Ipak, to nije nužno loša stvar, pošto je većina zahvaćenih sinapsi bila starija.

– One su kao stari nameštaj i verovatno je potrebnija veća pažnje i čišćenje – dodaje Bellezi.

Ono što više zabrinjava je saznanje da je aktivnost mikroglijalnih ćelija kod pacijenata koji boluju od demencije mnogo veća.

– Već znamo da je aktivnost mikroglijalnih ćelija razmatrana kod Alchajmerove bolesti i drugih oblika neurodegeneracije – ističe Belezi.

Prethodno istraživanje pokazalo je da hronična neispavanost povećava naslage na mozgu za koje se smatra da su glavni uzrok Alchajmerove bolesti.

Ova studija je objavljena posle istraživanja koje je pokazalo da premalo sna, odnosno manje od šest sati noću, može uzrokovati srčane bolesti.loading...