Za tri sata smanjuje visoki krvni pritisak: Sok od višanja se posebno preporučuje ovim bolesnicima!

Višnje
Pixabay.com

Visoki krvni pritisak je vodeći uzrok smrti od kardiovaskularnih bolesti, a već mali pad pritiska ima veliki uticaj na stopu smrtnosti, objašnjavaju stručnjaci.

 

Sok od višanja deluje na organizam poput lekova za visoki pritisak, smanjujući ga, otkrili su naučnici sa Univerziteta Nortambrija. Ljudi koji su pili 60 ml koncentrisanog soka od višanja razređenog s vodom, imali su pritisak za sedam odsto manji za samo tri sata. To je dovoljno da se rizik od moždanog udara smanji za 38 odsto, a od srčanog za 23 odsto, ističu stručnjaci.

Ovo odlično svojstvo pripisuju fenolskoj kiselini iz višnje koja je ujedno i jak antioksidans, pišeDaily Mail. Najbolji uticaj na smanjenje krvnog pritiska višnje imaju kada dve fenolne kiseline (protokatekuična i vanilinska kiselina) dosegnunajviši nivo u krvi pacijenta.

“Većinu kardiovaskularnih bolesti uzrokuju rizični faktori koji mogu da se kontrolišu i menjaju. To su obično visoki pritisak, holesterol,gojaznost, pušenje, manjak fizičke aktivnost i dijabetes. Visoki krvni pritisak je vodeći uzrok smrti od kardiovaskularnih bolesti, a već mali pad pritiska ima veliki uticaj na stopu smrtnosti”, objasnio je vođa studije Karen Kin.

Zato bi ljudi koji pate od visokog pritiska trebalo da jedu višnje što više, pogotovo kada su u sezoni, ali i smrznute posle.