Keto dijeta

Gotovo sve poznate ličnosti, od Kortni Kardašijan do Hale Beri pričaju o keto dijeti, ali sudeći prema mišljenju stručnjaka, to je “najgora dijeta godine”.

Dr Nik Fuler objašnjava da je reč o ishrani koja sadrži dosta masti a malo ugljenih hidrata. Ova dijeta uvodi telo u stanje ketoze, koje “počinje da miriše kao skidač laka za nokte”.

Dijeta koja se sadrži od čak 70 odsto masti je dugoročno opasna po naše zdravlje. Ne bi trebalo da izbacujemo iz ishrane cele žitarice, povrće i voće. To su ugljeni hidrati koji štite naše zdravlje – ističe dr Fuler, dodajući da ove namirnice štite telo od raka debelog creva, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Brojanje kalorija

To je gubljenje vremena. Zagovarači dijeta su nas naučili da treba da brojimo kalorije kako bismo smršali, ali to ne može biti dalje od istine – smatra dr Fuler.

Prvi razlog zašto je loše brojanje kalorija je to što ne možemo dugo da se pridržavamo takve dijete. Drugo, on objašnjava da telo ne apsorbuje kalorije iz nekih namirnica poput orašastih plodova i povrća, tako da se te namirnice mogu jesti u većim količinama.

Možda ćete na početku smršati ako brojite kalorije, ali ćete opet vratiti kilograme – tvrdi on.

Izbacivanje ugljenih hidrata

Doktor kaže da izbegavanje ugljenih hidrata može da ima loše dugoročne posledice na telo.

Izbacivanje celih žitarica iz ishrane izlaže naše telo ozbiljnom riziku. Ta hrana nam je potrebna za zdravlje – kaže on, dodajući da posle nekog vremena telo oseća potrebu za ugljenim hidratima pošto su telu potrebni za zdravlje.

Šećer goji

Mnoge dijete, uključujući i Keto dijetu, sugerišu da bi šećer trebalo u potpunosti izbaciti iz ishrane, ali dr Fuler nije baš ubeđen u to.

Ishrana bez šećera je postala senzacija i to podrazumeva da izbacite i voće i med iz ishrane, ali te namirnice su dobre za zdravlje i prevenciju, a mogu vam čak i pomoći u mršavljenju – zaključuje onloading...