ZABORAVITE NA GEL I AKRIL MANIKIR: Evo kako da sami kod kuće negujete ZDRAVE NOKTE

Nokti su veoma važni za sveukupno zdravlje – mogu biti prvi pokazatelj nekih oboljenja, a uz to štite nežne jagodice prstiju. Mogu biti teški za održavanje, posebno ako često uživate u gel ili akril manikiru. Zato vas savetujemo kako da oporavite nokte ako ste rešile da malo "ohladite" od geliranja ili drugog oblika trajnog manikira!

Pixabay.com

KORISTITE ULJE ILI KREMU ZA ZANOKTICE

Prvi korak koji možete preduzeti za oporavak noktiju je da više puta na dan utrljavate kremu ili ulje na zanoktice ali i na celu površinu nokta. Sastojci poput shea putera, arganovog ulja, jojobinog ulja, vitamina E i A oporavljaju nokte, hidriraju ih i dovoljno su nežni da ih nanosite više puta na dan.

POTOPITE IH U MASLINOVO ULJE

Ovo je jedan od najjefinijitih načina za DIY oporavak notkiju. Jednostavno naspite maslinovo ulje u činijicu, i potopite nokte 10-15 minuta. Ako patite ujedno i od suve kože ruku, potopite čitave ruke za luskuzni uljani tretman za ruke i nokte. Posle par kupi videćete ogromnu promenu!

Maslinovo ulje
Pixabay.com

MASIRAJTE JAGODICE PRSTIJU

Ko ne voli opuštajuću masažu ruku? Sada možete kao razlog za masažu dodati i oporavak noktiju od geliranja. Masiranje ruku i prstiju, a čak i nokatnog kreveca stimuluše cirkulaciju i protok krvi u ovu regiju, što povećava distribucuiju nutrijenata ključnih za funkcionisanje nokta.

MULTIVITAMINIRAJTE SE!

Nokte moramo oporaviti i iznutra – kvalitetnom ishranom ali i suplementima vitamina. Jedan od najboljih nutrijenata za kosu, kožu i nokte je biotin. Neka vaš dnevni unos biotina bude 30 mikrograma na dan, a uz njega uzimajte i suplemente kalcijuma i i vitamina C, jer imaju visok udeo u zdravlju i oporavku nokta.

MAŽITE LAK ZA OJAČAVANJE NOKTIJU

Posle DIY nege, nabavite kvalitetan lak za ojačavanje noktiju, koji sadrži aldehide i keratin, kao gradivni protein nokta. Oni se najčešće nanose svakog dana po jedan sloj, nakon čega se skidaju i mažu ponovo. Ovaj tip proizvoda će ojačati proteinske veze unutar nokta, zagladiće ih i popraviće njihovo opšte stanje.

PROMENITE RUTINU SKIDANJA LAKA SA NOKTIJU

Klasični skidači laka sa noktiju sadrže aceton, i oštećuju noktanu ploču, posebno ako se dugo i često koriste. Jedan od načina da pomognete noktima da se oporave jeste da birate uljane skidače laka bez acetona, koji su obogaćeni uljima i vitaminima. Na ovaj način ćete minimizirati izlaganje noktiju hemikalijama.

NOSITE ZAŠTITNE RUKAVICE

Ovo ne moramo ni da objašnjavamo zašto je važno – naše ruke dolaze u kontakt sa mnogo hemikalija tokom dana. Zato se odlučite na nežne tečne sapune i čistače, a kada obavljate kućne posle i dolazite u kontakt sa hemikalijama, nosite zaštitne rukavice.

POJAČAJTE HIDRATACIJU KOŽE RUKU!

Dok oporavljate nokte od gela, neka vam postane navika da namažete ruke losionom posle svakog pranja. Redovno hidriranje kože ruku će na kraju uticati na brži oporavak noktiju. Držite bočicu losiona za ruke sa pumpicom pored svakog lavaboa i sudopere, i budite spremni da vidite razliku u zdravlju noktiju!