ZABORAVITE NA IRITACIJE I URASLE DLAKE: Saveti kako da PRAVILNO brijete noge i intimnu regiju

Brijanje može prouzrokovati iritacije, ukoliko ne sledite neke elementarne savete za negu kože.

brijanje
Pixabay.com

Brijanje nogu, lica i pazuha često prati crvenilo, ranice ili folikulitis (upala dlake).

Trenje između kože i žileta stvara mikrooštećenja koja čine idealno mesto za ulazak bakterija. Ako je nakon brijanja vaša koža istačkana, puna bubuljica ili vas peče i svrbi, znači da nešto ne radite kako treba.

Promenite tehniku

Nikada nemojte brijati suvu kožu ili koristiti tup brijač. Gel, sapun ili krema za brijanje i vlažna koža sprečiće probleme, a podrazumeva se da koristite čisto, oštro sečivo. Nežni potezi treba da prate smer rasta dlačica, a kožu ne treba preterano pritiskati. Ako imate osetljivu kožu ili ste skloni iritacijama, brijač menjajte što češće.

Koristite hidratantni losion

Odmah nakon brijanja, na kožu stavite deblji sloj losiona koji će pomoći u smirivanju upale. Izbegavajte mirišljave preparate i opredelite se za one koji sadrže hranljive sastojke poput biljnih ekstrakata i vitamina. Ovlaživači poput glicerina i hijaluronske kiseline sprečiće gubljenje vode iz dubljih slojeva kože. Skvalen i ceramidi će očuvati kožnu barijeru, a kakao puter pomoći u popunjavanju praznina između ćelija.

Dermatolozi preporučuju i upotrebu gela ili kreme na bazi aloje, koja smiruje upalu i ublažava crvenilo. Za kožu sklonu ekcemima koristite preparate sa ovasom koji ima protivupalno i umirujuće dejstvo.

Rashladite kožu

Ovo važi pre, tokom i nakon brijanja. Suprotno verovanju, zagrevanje kože (natapanje u vrućoj kupki) pre brijanja ne donosi ništa dobro, već otežava ceo proces. Ako posle brijanja koža počne da pecka, stavite hladni oblog (krpa nakvašena ledenom vodom) kako biste sprečili upalu.

Redovni piling

To je jedan od najboljih načina da sprečite urastanje dlaka i probleme pri brijanju. Koristite proizvode na bazi glikolne ili salicilne kiseline koje su hidratantne, ali ne i agresivne.

Brijanje na pravi način

Jedna žena je u svom video zapisu na društvenoj mreži otkrila pravi način koji traje samo 30 sekundi.

Videla sam ovaj trik i to mi je zauvek promenilo navike. Ako brijete noge, slušajte. Sve radimo pogrešno“, rekla je Loren na početku, a onda svojim pratiocima otkrila i demonstrirala kako se pravilno briju noge.

Loren je da je ključ brzog i uspešnog izbrijavanja nogu u tome da brijač ne sklanjate sa nogu kada jednom pređete određeni deo, već da konstantno prelazite gore-dole i u jednom potezu izbrijavate veću površinu.

Brijte se, ali ne podižite brijač. Bukvalno mi je trebalo pet sekundi po nozi da se obrijem jutros. Najbrže ikada u životu, a i možeš da pređeš i preko kolena i nećeš se poseći“, otkrila je Tiktokerka pravilo.