ZABORAVITE NA LEKOVE: Ove fizičke aktivnosti oteraće stres i depresiju

Drevna mudrost govori o vezi između mentalnog i fizičkog zdravlja - gotovo svaki mentalni problem ima fizičko rešenje. Iako je zapadnoj medicini trebalo neko vreme da se te drevne mudrosti prisete, studija za studijom dokazuje snažan odnos između tela i uma.

Depresija
Foter / stofiska / photo on flickr

Dok smo svi svesni prednosti koje donosi pozitivno razmišljanje, nekad je bivanje izvan našeg uma najbolji način lečenja.

Evo koje fizičke lekovite aktivnosti se preporučuju, po rezultatima novih naučnih istraživanja, za danas veoma česte mentalne tegobe.

Ako ste depresivni… Šetnja do 200 minuta nedeljno ili 30 minuta dnevno. Neke studije su pokazale da hodanje može biti delotvorno jednako kao antidepresivni lekovi.

Ako ste rastreseni… Udahnite nekoliko puta duboko kako biste poboljšali pažnju i preusmerili energiju. Naučnici sa univerziteta Viskonsin-Medison dokumentovali su svojim istraživanjima da duboko disanje može izuzetno da poboljša efikasnost.

Ako ste zabrinuti… Vežbajte s tegovima kako biste ublažili osećaj brige, straha i nervoze. Istraživanje tima sa Univerziteta u Novom Meksiku pokazalo je da trening od umerenog do visokog intenziteta otpora može da rasprši osećaj teskobe.

Ako ste pod stresom… Upišite se na jogu. Studija iz Nacionalnog centra za biotehnološke informacije otkrila je vezu između joge i otpuštanja neurotransmitera gama aminomaslačne kiseline koja ublažava stres i anksioznost.