ZABORAVITE NA SRAMOTU: Dame, evo šta nikako ne biste smele da PREĆUTITE ginekologu!

Odlazak kod ginekologa za neke je žene vrlo stresan, što nije ni čudno s obzirom na to da se radi o pregledu intimnog područja...

pixabay.com

Ipak, savetuje se odlazak svake godine barem na jedan kontrolni pregled. Ukoliko primetite nekakve promene ili osećate neugodnost, ginekologa bi trebalo posetiti odmah, piše Ordinacija.hr.

U nastavku obavezno pročitajte šta sve to ne bi trebalo prećutati ginekologu, imajući u vidu da je mnogim damama neprijatno da govore o sledećim poteškoćama:

1. Osećate bol tokom polnog odnosa

Polni odnos ne bi trebao biti bolan, iako je normalno da tu i tamo osetite laganu neugodnost. No, ako bol osetite često pri polnom odnosu, to može biti znak različitih problema.

Jedan od njih može biti vaginalna suvoća, no taj se problem može rešiti uz pomoć lubrikanta. Iako mnogi misle da suvoća nastaje zbog manjka seksualne želje ili nedovoljno duge predigre, ona može biti uzrokovana gljivičnim oboljenjima, odnosno infekcijama, koje se mogu lečiti uz pomoć adekvatne terapije, kao što može biti uzrokovana i hormonskom neravnotežom, koja se pojavljuje u vreme menopauze.

Uzrok takođe može biti endometrioza, poremećaj kod kojeg se tkiva, koja inače rastu u materici, razvijaju van nje. Osim boli tokom odnosa, kod ovog je stanja takođe česta jača bol tokom menstruacije, kao i bol kod uriniranja i jače krvarenje.

2. Neugodan vaginalni miris i pojačan sekret

Neprijatan miris intimnog područja problem je koji definitivno morate podeliti sa ginekologom, a ne da ga prećutite! Uzrok može biti vaginoza, tokom koje se pojavljuje i beli i sivi sekret, kao i svrab i peckanje, dok miris podseća na onaj riblji. Takođe, uzroci mogu bili kandida vaginitis, kao i upalni vaginitis te upalna bolest karlice, a miris i boja iscedka zavisi od uzroka…

3. Napomenite ako ste imali nezaštićeni seks!

Ako ste praktikovali nezaštićeni seks, pogotovo s partnerom kojeg ne poznajete dovoljno, svakako to napomenite svom ginekologu. Razlog tome je što se tada mogu provesti pregledi koji će ustvrditi jeste li “pokupili” nešto.

4. Prošlost polnih bolesti

Pogotovo ako ste odlučili da posete novog ginekologa koji nema evidenciju o vašim pređašnjim stanjima, važno je napomenuti jeste li i kada ste imali infekcije ili druge polno prenosive bolesti. Ovo je važno jer kod nekih postoji mogućnost ponovnog pojavljivanja, kao što mogu povećavati i rizik od drugih polnih oboljenja, poput raka grlića materice.

5. Obilno krvarenje ili izostanak menstruacije

Iako krvarenje tokom menstruacije nije uvek istog intenziteta, ako primetite da je došlo do vrlo obilnog krvarenja, važno je da to napomenete. Razlog može ponovo biti hormonska neravnoteža ili fibroid, odnosno miom na materici.

Takođe, može doći i do potpunog nepojavljivanje menstruacije, a osim trudnoće i menopauze, razlog može biti i stres i preniska telesna težina, no i uzimanje nekih lekova, poput antidepresiva. Uz ove uzroke, uzrok može biti ponovo hormonska neravnoteža, poput sindroma policističnih jajnika.

Kako bi se saznao uzrok i jedne i druge pojave, važno je ovo podeliti sa vašim ginekologom kako bi sproveli adekvatni pregledi.

Svakako ove probleme morate podeliti ako planirate začeće, odnosno trudnoću jer neka oboljenja intimnog područja mogu uzrokovati prekid trudnoće.loading...