ZABRINJAVAJUĆE TVRDNJE NAUČNIKA: Zbog ovoga adolescenti sve više boluju od ANOREKSIJE!

Stručnjaci su ustanovili da su mladi postali zavisni od društvenih mreža i pod njihovim velikim uticajem, što se nesumnjivo negativno odražava na zdravlje - fizičko i mentalno.

pixabayc.om

Adolescentkinje sve učestalije pate od poremećaja u ishrani, a za to su velikim delom odgovorne društvene mreže. Naučnici sa Univerziteta u izraelskom gradu Haifi su sproveli istraživanje na 250 ispitanica, koje je anoreksiju i bulimiju dovelo u direktnu vezu sa tim što tinejdžerke “vise” na “Fejsbuku” i “Instragramu”.

Stručnjaci su ustanovili da su mladi postali zavisni od društvenih mreža i pod njihovim velikim uticajem, što se nesumnjivo negativno odražava na zdravlje – fizičko i mentalno.

Ovo je naročito izraženo kod devojčica koje, nezadovoljne izgledom svog tela u poređenju sa oblinama “zvezda” sa neta, počinju da drže iscrpljujuće dijete. I tako sve više njih boluje od anoreksije ili bulimije.

Autori istraživanja su istakli da prečesto odlaženje na društvene mreže dovodi do jednostranog fokusiranja na izgled, navike i ponašanje. Tinejdžerke imaju potrebu da izgledaju i ponašaju se na identičan način kao devojke koje prate na “Instagramu”.