Indusi ga najčešće koriste kada ih boli grlo ili imaju teškoća sa varenjem.

 

Nezaobilazan dodatak jelima u indijskoj kuhinji, kardamom, istovremeno je i izuzetno blagotvoran začin. Indusi ga najčešće koriste kada ih boli grlo ili imaju teškoća sa varenjem. 

Protiv prehlade prave čaj tako što pomešaju crni i zeleni kardamom sa malo đumbira. Žene ga posle porođaja žvaću zajedno sa svežim anisom ili lišćem komorača, a ta kombinacija je, kažu, odlična za povlačenje otoka, vraćanje ravnoteže i čišćenje organizma.

Mirišljavo seme ove lekovite biljke bogato je esencijalnim uljima i drugim supstancama koje pomažu protiv nadimanja i imaju diuretska i baktericidna svojstva. Čaj od kardamoma se naročito preporučuje kod problema sa varenjem – u vatrostalnoj posudi pomešajte 30 g đumbira, 4-5 zrna kardamoma i 5-6 cvetića karanfilića, prelijte sa 2 dl vrele vode, poklopite i kuvajte 10 minuta. 

Potom procedite i pijte po šolju posle obroka. Za probleme sa crevima, preporučuje se čaj od po 30 g kamilice i nane, 15 g kardamoma i 15 g matičnjaka. Ovu mešavinu prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji 5-7 minuta i pijte po šolju posle obroka.loading...