Zadržite blistav osmeh: Saveti stomatologa za ZDRAVE I BELE ZUBE

Dobra dentalna higijena počinje počinje pranjem zuba, a njihovo četkanje i čišćenje koncem pomaže da što duže zadržimo blistavi osmeh i izbegnemo karijes.

Pixabay.com

Ako ste se pitali koliko je puta dnevno dovoljno da peremo zube, najrelevantniji svetski stručnjaci iz Američkog udruženja stomatologa savetuju da to činite dva puta dnevno, ujutro i uveče sa četkicom meke dlake.

Udruženje takođe predlaže da se zubi peru najmanje dva minuta, tako da svaki zub detaljno iščetkate.

Osim četkanja, važno je i čišćenje prostora između zuba i to jednom dnevno, za što se može koristiti zubni konac koji pomaže u uklanjanju kamenca i naslaga hrane koje često zaglave ispod linije desni i između zuba.

Ako često preskačete čišćenje koncem, na tim se delovima skupljaju bakterije koje povećavaju rizik od karijesa i drugih dentalnih problema.

Važno je i da mala deca uz pomoć roditelja praktikuju dobru oralnu higijenu, i to od najranijeg doba pojavljivanja prvih zuba.

– Možete koristiti i malu količinu paste za zube sa fluorom, otprilike veličine zrna pirinča. – savetuju američki stomatolozi kod najmlađih.

Deca od tri do šest godina mogu na svoju četkicu da stave pastu s fluorom veličine graška, a roditelji mogu da im pomognu da zajedno operu zube ujutro i uveče.

Budući da su deca sklona gutanju paste za zube, nadgledajte pranje dok je sami ne ispljunu tokom četkanja.

Šta se događa ako ne peremo zube?

Odlazak u krevet bez pranja zuba s vremena na vreme verovatno neće uzrokovati dugotrajne probleme, ali redovno preskakanje hoće, a najčešći problemi koji se javljaju zbog nedovoljno čestog četkanja su skupljanje naslaga i karijes.

Bakterije u stvorenom kamencu mogu izazvati eroziju gleđi, što vremenom može uzrokovati i stvaranje karijesa, pa čak i razvoj gingivitisa, oblika rane bolesti desni koja uzrokuje upalu desni, zbog čega desni bole i krvare.

Gingivitis koji se pogorša može dovesti do parodontitisa koji uzrokuje povlačenje zubnog mesa od zuba, a može rezultirati i gubitkom delova kostiju i ispadanjem zuba. To pokazuju rezultati velike studije iz 2019. godine koji su još jednom potvrdili da pravilna oralna higijena može smanjiti rizik od bolesti srca, prenosi “Prva”.