ZAHTEVAJU ISTU NEGU KAO I LICE: Ovako možete sanirati ispucale PETE

Ispucale pete nisu samo estetski problem, već i zdravstveni, jer može doći do ozbiljnih infekcija ako se ne leče na vreme.

Pixabay.com

Stopala zahtevaju istu nego kao i lice. Nikad, ni u jednom momentu ne smete da zaboravite da ih “nahranite” kremama koje hidriraju kožu.

Kako sanirati ispucala stopala?

Kao prvo, uradite piling turpijom ili kamenom. U zavisnosti od navike, ali i stepena pukotine, odaberite čime ćete “sastrugati” grubi sloj kože.

Ako vam je ovo previše gruba metoda, onda napravite sledeći piling za pete:

Rastvorite sodu bikarbonu u vodi, naparite noge

Pomešajte malo tečnog sapuna sa morskom solju

Nanositi kružnim pokretima na pete i stopala

Ispucale pete zatim možete namazati uljem čajevca, eukaliptusa, gelom sa antiseptičkim efektom.

Čaj od kamilice, hrastove kore i koprive pomaže u omekšavanju kože: priprema se po meri od 1 kašike čaja po litru ključale vode, dodaje se u kupke za stopala, nanosi se u obliku obloga. Nakon toga, noge se obrišu i premažu se rane na petama troprocentrnim hidrogenom, radi dezinfekcije.

Lečenje se ponavlja najmanje 1 put nedeljno.

Pravilna ishrana za ispucale pete

Oni koji su skloni ispucalim petama obično pate od nedostatka vitamina A, E. Ovi vitamini su odgovorni za regeneraciju i mekoću kože i pomažu u održavanju elastičnosti.

Ako se pojave pukotine na petama, dodajte svakodnevnoj ishrani: masnu morsku ribu, plodove mora, maslinovo, kikiriki, laneno ulje, bilo koji orah, mahunarke, paradajz.

Izbegavajte slatkiše, pijte suplemente omega 3 masnih kiselina.