Žalfija leči jetru, bubrege i čisti krv

Žalfija je poznata lekovita biljka široke primene i izuzetnog učinka. Jednako je dobra za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Ova lekovita biljka ima širok spektar primene i izuzetno je zdrava.

Zovu je još i kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica.

Žalfija ili kadulja leči mnoge bolesti i to promuklost, čisti krv i jaca živce, greje želudac, otklanja vetrove, ublažava simptome alergijskog rinitisa, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Žalfija se upotrebljava za cišcenje krvi, jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja i samim tim predstavlja prirodni lek za mnoge bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporučuje protiv svih zapaljenja , od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Žalfija je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluća žalfija taj problem efikasno rešava. Žalfija je odličan antibiotik širokog spektra i daje dobre rezultate kada se upotrebljava za lečenje reumatizma. Dobar je hormonalni regulator pa se preporučuje u periodu puberteta i menopauze. Poznato je i da ima pozitivno dejstvo za održavanje higijene i zdravlja usta i zuba. Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti. Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.
Čaj od žalfije
Čaj od žalfije priprema se od jedne kašike sveže ili osušene biljke na šolju vode. Preliti lišće kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Piti po jednu šolju čaja tri puta na dan. Ako je u pitanju neuredan menstrualni ciklus, čaj od žalfije je potrebno piti tri puta dnevno u trajanju od tri nedelje, između menstrualnih ciklusa.
Za ispiranje grla ili vaginalno ispiranje
Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u 1 litar vode, 10 minuta. Ili se biljka uveče prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru se procedi i tokom dana koristi kao sredstvo za ispiranje.
Ovaj čaj od žalfije preporucuje se i za lečenje raznih upala na koži, svraba, ekcema, rana koje sporo zarastaju.loading...