Malene žute kuglice su odlična zamena sa meso, a koristi se i kao varivo. Evo kako možete jesti ovu mahunarku.
Leblebija ima fantastičnu nutritivnu vrednost, a za nju se zna još od davnina. Ona ima vešenamensku ulogu u kulinarstvu, a mnogi svetski kuvari je upotrebljavaju u svi jelima. Mala žuta kuglica može se koristi kao hlebno brašno, a odlična je i grickalica kada se isprži. Mnogi je koriste i kao zamenu za meso jer je bogatija gvožđem od njega.Ovaj dragocen mineral se ne gubi kuvanjem tako da su vegetarijanci veoma zadovoljni ovom mahunarkom.
U drevnim arapskim spisima leblebija se spominje kao afrodizijak. Muškarci bi pre spavanja napravili napitak od leblebije, belog luka, vode i meda, zato probajte i vi ovaj istorijski recept.
Kao i oslate mahunarke i leblebija sadrži belančevine, ugljene hidrate i biljna ulja koja pogodno utiču na naše zdravlje.
Leblebja pomaže u snižavanju holesterola, a iz organizma izbaciju sulfate. Ta nepogodna jedinjenja koriste se kao konzervansi u preradi hrane. Pogodna mahunarka je izvor kalcijuma, magnezijuma i bakra, a odlično veže kalcijum za kosti. Ona pored svih pogodnih uloga ima i ulogu regulisanja srčanog rada, a trudnice bi trebalo da je konzumiraju jer se bori protiv spontanih pobočaja.