ZAPALILA PRVU CIGARU U PARKIĆU SA DRUŠTVOM: ‘Danas ne mogu ni da operem zube’! (VIDEO)

Sa samo 33 godine, ona je sebi upropastila život zbog zavisnosti od nikotina.

Kirsti Vas (33) iz gradića Torbej u Velikoj Britaniji, smatra da je najveću životnu grešku načinila kada je prvi put povukla dim cigarete:

– Imala sam 15 godina i sedela sa društvom u parku kada mi je neko ponudio cigaretu. Mislila sam da ću biti kul ako zapalim i već par dana kasnije pušila sam pet cigareta na dan. Sa 16 godina sam već udarnički pušila po celu paklu cigareta na dan – priča Kirsti, dodajući da je sa svojih 30 godina bila ozbiljan zavisnik i pušila oko 20 cigareta na dan preko deceniju.

Ona takođe dodaje da nikada nije osetila neke fizičke tegobe zbog svoje zavisnosti.

– Međutim, u septembru 2012. godine, osetila sam strašne bolove u grudima i otišla sam kod lekara – navodi ova žena, majka petnaestogodišnje Lusi.

Kako kaže, osećala se kao da joj je neko zabio sečivo u grudi i bez prestanga ga povlačio duž pluća.

Lekar je poslao na rendgen, i tu je ustanovljeno da joj je desno plućno krilo otkazalo.

Godinu dana kasnije, u novembru 2013. godine, ponovo je prošla kroz istu stvar – osetila je isti, oštar bol i prošla kroz istu proceduru u bolnici.

Ovoga puta, otkazalo joj je levo plućno krilo:

– Ovo naprosto nije normalno. Neverovatno je da vam u roku od samo godinu dana otkažu oba plućna krila – rekao je zapanjeni lekar.

Krajnja dijagnoza pokazala je da Kirsti ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

– Nisam ni znala šta je to. Lekari su onda morali da mi objašnjavaju koliko je to ozbiljno stanje – priča Kirsti koja je do tada radila kao negovateljica, ali je morala da prestane, jer njena pluća ne mogu da izdrže nikakav napor.

– Dišem kao na slamčicu, imam problem i da operem zube, a kamoli da pomažem nekome u bilo čemu – priča očajna žena, dodajući da je, nakon što je izgubila posao, morala i da se preseli sa ćerkom, i dugo su živele bez ikakvih prihoda.

– Osećam se užasno, moja ćerka od 15 godina mora da vodi računa o meni kao da sam starica. Ipak, ne ljuti se na mene, već je puna podrške – kaže Kirsti, koja danas vodi kampanju za zabranu pušenja.

– Ako makar jednu osobu odvratim od pušenja, smatraću da je moja misija uspela. Kada ljudi ne bi pušili na mestima gde ima tinejdžera, verujem da bi mnogo manji broj njih uopšte počinjao sa ovom odvratnom navikom – zaključuje ova žena.