Zaraženo povrće: Nemojte kupovati peršun na pijaci u bloku 44

Peršun koji se prodaje na zelenoj pijaci u bloku 44 na Novom Beogradu zaražen je salmonelom, potvrdio je Institut 'Batut'.

Utvrđene analize, koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” potvrđuju da se u peršunu na zelenoj pijaci u bloku 44 nalzi bakterija salmonela, a povće je najverovatnije iz Slanaca ili Velikog Sela, piše Kurir.

Dr Zorica Jovanovski iz Instituta za javno zdravlje potvrdila je informaciju i navela da su uzorci sa pijace uzeti pre nedelju dana.

– Analize su pokazale da od 15 uzoraka s različitih pijaca samo jedan uzorak peršuna sadrži salmonelu, a jedan uzorak blitve je organoleptički neispravan, to jest miriše na kiselo i ubuđao se od vode. Radi se o uzorku peršuna uzetog s tezge preprodavca na pijaci u Bloku 44 na Novom Beogradu koji veruje da je peršun poreklom iz Slanaca ili Velikog Sela, a ta mesta su bila delimično poplavljena – kaže dr Zorica Jovanovski.

Bez panike

– Zdravi ljudi koji imaju dobar imunitet ne moraju da se zaraze salmonelom ako su peršun dobro oprali. Takvo povrće nije opasno ukoliko se dobro opere, potopi da odstoji u vodi i opet opere, a onda termički obradi najmanje pet minuta. Zato je preporuka da se peršun stavlja odmah u jelo da se skuva, a ne na kraju – ističe Jovanovski, a piše Kurir.