Zaslađeni i gazirani sokovi ‘smrt’ za tinejdžere

Gazirani i zaslađeni sokovi smanjuju nivo azotnog oksida, uzrokuju grčenje žila, a time i porast pritiska. Odrasli koji ih piju imaju do 70 posto veći rizik da dobiju visok pritisak

Redovna konzumacija gaziranih pića i zaslađenih sokova može povisiti krvni pritisak, utvrdili su naučnici američke bolnice Grifin u Konektikatu koji su analizirali 12 studija sprovedenih na 410.000 ljudi. Ljudi koji piju takve sokove imaju od 26 do 70 posto veći rizik od povišenog pritiska, piše Dejli Mejl.

Taj je rizik još veći kod tinejdžera, naročito kod onih koji popiju više od tri soka na dan. Kod njih taj rizik iznosi 87 posto, potvrdilo je istraživanje.

Naučnici tvrde kako gazirana i zaslađena pića smanjuju nivo azotnog oksida, što uzrokuje grčenje žila i povišenje krvnog pritiska. Osim toga, visoki krvni pritisak može biti posledica soli u sokovima. Gazirana pića u proseku sadrže od 37 do 75 miligrama soli po limenci.

– Gazirane i zaslađene sokove treba izbegavati, naročito ljudi koji pate od hipertenzije. To bi trebalo da bude deo zdravstvene strategije u smanjivanju rizika od visokog krvnog pritiska – istakli su istraživači na čelu s dr Malikom. Zaslađena i gazirana pića povezuju se još i sa dijabetesom i bolestima srca.