ZAŠTITA JE KLJUČNA! Doktorka objasnila KOLIKO VREMENA treba da se korona prenese sa osobe na osobu

Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sami možemo da učinimo puno, pre svega da sprečimo da se sami zarazimo i prenesemo infekciju na svoje najbliže.

Pixabay.com

“Nisu to oblici ponašanja koji treba da unose paniku. Ovaj virus se prenosi najlakšim mogućim načinom prenosa, međutim, nije to baš ni tako jednostavno ukoliko preduzimamo sve mere prevencije. Nije baš da možemo da se zarazimo ako prođemo pored osobe koja je rezervoar virusa, ipak je potrebna neka vrsta kontakta koja traje određeni broj minuta – procenjuje se između 10 i 20 minuta, bez ikakve zaštite”, objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da je maksimalan domet kapljica koje mogu da prenesu virus metar i po ili dva, prilikom kijanja ili kašljanja, dok je za vreme običnog razgovora domet mnogo manji – do pola metra.

“Ukoliko ste sami kod kuće ili sa svojom porodicom, ne znači da treba da perete ruke na svakih pet minuta, ali svaki put kada ste bili napolju i u javnom prevozu, treba da operete ruke”, ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da virus ne može da se zadrži dugo na rukama, ali ako se ruke operu vodom i sapunom onda to sigurno nije moguć put prenošenja.

“Ukoliko idete u zatvorene prostore gde je veći broj ljudi i gde ne znate da li je neko rezervoar zaraze, onda je logično da nosite masku, a osnovna mera prevencije je da izbegavate, koliko god možete, da idete u takve zatvorene prostore”, kaže doktorka Kisić Tepavčević.