Zaštitite vašu kosu – Bazen negativno utiče na vlasi

Ukoliko ovog leta nemate novca da odete na more, gradski bazeni će biti idealna zamena za letovanje. Međutim, voda na gradskim kupalištima je puna hlora što loše utiče na vašu kožu, ali u kosu.

Nakon dugog i čestog boravka na bazenima imaćete efekat plivačke kose, koja postaje suva i oštećenja. Usled uticaja hemikalija iz bazena oštećuje se kutikula kose zato vlas ostaje osetljiva na sve spoljne uticaje. Voda spira sebum koji se nalazi na površini vlasi i štiti je od štetnih uzroka okoline.

Na taj način voda iz bezena negativnije utiče na kvalitet kose, a sunce i ultravioletno zračenje dodtno isušuju. Dolazi i do depigmentacije kose jer se kvašenjem vode prosvetljuju vlasi.

Frizeri preporučuju da bi najbolje bilo da nosimo kapu za plivanje tokom posete bazena jer se tako kosa štiti od fizički oštećenja (hemikalija iz vode i izlaganje sunčevim zracima. Ukoliko se i delovi kose pokvase ispod kape ipak je bolje nego da je kvasite celu.

Posle bazena obavezno dobro opetite kosu vodom, možete izbeći šampone koji su sami deterdženti i još više isušuje. Uz konstantan mlaz vode 5 minuta perite kosu kako biste skinulu sve hemikalije, a ukoliko aplicirate šampon, koristite one bez sulfata sa ekstratom aloe. Regeneratore obiavzno stavite nakon pranja jer će oni zatvoriti kutikulu, a preporučuju se kondicioneri koji će kosi vratiti elastičnost i svežinu.

Ako često posećujete bazene obavezno obratite pažnju na krajeve kose i redovno ih šišajte jer se oni najviše oštećuju i krzaju. Ukoliko farbate kosu a volite da plivate izaberite farbe koje su manje agresivne, jer u kombinaciji sa vodom u bazenu one još više oštećuju kosu i čine je neurenom.