Zatvor kod dece: Kako rešiti problem?

Ako govorimo o pojavama koje su česte kod dece, tu spada i zatvor, tj. otežano pražnjenje creva koje nastaje usled ne-adekvatne ishrane, prilikom prelaska sa pelena na nošu, usled konzumiranja jakih antibiotika...

Dete laptop
sxc.hu

Deca koja imaju problem sa zatvorom obično budu nervozna i neraspoložena, pa je pomoć lekara neophodna. Ipak, postoje određene stvari koje vi kao roditelj možete sami da uradite kako biste olakšali tegobe svom detetu prilikom pražnjenja creva.

Zatvor kod dece može trajati kratko, 2-3 dana i tada je obično bezazlenog karaktera. Ukoliko se češće dešava da vam dete pati od konstipacije, a stolica mu je suva i veoma tvrda, određena terapija probioticima je neophodna.

Najčešći simptomi zatvora kod dece

Kada govorimo o ovom veoma neprijatnom zdravstvenom problemu koji pogađa kako one najmlađe tako i starije osobe, postoje određeni simptomi koji ukazuju na problem pražnjenja creva. Jedan od njih je da se dete često žali na bolove u stomaku, ima manje od tri stolice u toku nedelje, sastav stolice je tvrd i sl. Sve ovo može ukazivati na problem zatvora kod dece. Pored adekvatne terapije pokušajte da otklonite glavne uzročnike tvrde stolice.

Povedite računa o ishrani

Deca koja ne konzumiraju probiotske proizvode poput jogurta i kiselog mleka, a pri tom ne unose dovoljne količine svežeg voća i povrća već im je ishrana uglavnom bazirana na suvoj i brzoj hrani glavni su kandidati za konstipaciju. Zatvor kod dece se neretko javlja i zbog odlaganja odlaska u toalet pri čemu se dešava da deca trpe i tako odlažu redovno pražnjenje creva.

Lenja creva kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti

Deca koja su po prirodi lenja, slabo se kreću, i većinu svog slobodnog vremena provode za kompjuterom vrlo verovatno će u nekom periodu imati problem sa zatvorom. Umerena fizička aktivnost je itekako važna za zdravlje deteta, pravilan rast i razvoj. Čak i decu koja su nezainteresovana za bilo kakav sport treba podsticati da u svoj dnevni ritam uključe neku fizičku aktivnost, makar to bila i lagana šetnja.

Ništa bez probiotika!

Definitivno nezaobilazan preparat koji pozitivno deluje na tvrdu i neredovnu stolicu jeste probiotik. Probiotik sadrži nekoliko hiljada korisnih bakterija koje obnavljaju crevnu floru, i omogućavaju redovno pražnjenje creva. Pedijatri preporučuju jednu kapsulu ili kesicu dnevno, a kod težih oblika konstipacije probiotik se može uzimati i dva puta u toku dana (ujutru i uveče).

Probiotik se preporučuje kako u slučaju zatvora kod dece, tako i kod dijareja tj. u svim onim situacijama kada je crevna flora narušena iz nekog razloga.

Na koji način roditelji mogu pomoći svom detetu?

Gledajte da vam dete u toku dana unosi dovoljno tečnosti (ovde mislimo na vodu, ne na gazirane i voćne sokove bogate šećerom). Neka se jelovnik bazira na sezonskom voću i povrću iz sopstvene bašte ili sa pijace. Takođe, važno je da dete stekne dnevnu rutinu prilikom odlaska u toalet. Slatkiše svedite na minimum, a bilo kakva fizička aktivnost nikako ne može da škodi.

Generalno, zatvor kod dece nije nešto zbog čega biste trebali da budete zabrinuti. Ipak, promena životnih navika je neophodna.