Zbog ovoga ste navučeni na ‘kafu’! (VIDEO)

Po prvi put je detaljno opisano kako kafa deluje na ljudski organizam!

Kafa vas razbuđuje ujutro i održava vas budnima tokom dana, ali kako zapravo funkcioniše taj magični napitak? Mišell Mofit i Gregori Braun objasnili su u zanimljivom videu kako kofein utiče na ljudski mozak.

Prva stvar koju treba da znate je da deo vašeg prirodnog umora dolazi iz molekule koji se zove adenozin. Ljudsko telo proizvodi adenozin celoga dana. „Dok spavate, pada koncentracija adenozina, ali s buđenjem kreće nova proizvodnja ovog molekula’, objašnjavaju Mofit i Braun. U videu koji su kreirali jasno se vidi da pod uticajem adenozina čovek tokom dana postaje sve umorniji i pospaniji.

Jutarnja kafa remeti taj prirodni proces jer ljudski mozak doživljava kofein poput adenozina. I baš zbog svog sličnog oblika, kofein se veže na receptore adenozina u mozgu. Kada kofein zauzme mesto na kom treba da bude adenozin, ovaj molekul se jednostavno ne može zadržati na svom mestu. To sprečava delovanje adenozina, a samim tim i osjećaj pospanosti i umora.

Rezultat tog procesa je potpuna budnost i spremnost za akciju. Samo što kao i mnoge druge stvari u životu, ni to ne traje doveka. Kako popušta delovanje kofeina, tako se mozak vraća u svoje prirodno stanje i svojim uobičajenim procesima. Počinje da se stvara adenozin i telo postaje umorno, što je razlog zašto mnogi ljudi tokom dana piju i po nekoliko šoljica kafe.

Tako nastaje i zavisnost od kofeinu jer zbog umora čoveku treba sve više i više kafe. ‘Kada pokušate da prestanete da pijete kafu ili smanjite njen unos tokom dana, osetićete simptome apstinencije i osećaćete se umornije nego što biste se osećali da nikada niste pili kavu’, pojasnili su Mofit i Brown. Kako tačno izgleda uticaj kofeina na ljudski mozak, pogledajte u videu!