ZDRAV STOMAK, ZDRAV DUH: Da li bakterije iz creva stvaraju ANKSIOZNOST?

Stomak Mršavljenje
Pixabay.com

Naučnici su već dokazali da postoji veza između zdravlja organa za varenje i mentalnog zdravlja. Ranija istraživanja pokazala su da probiotici mogu smanjiti stres i poboljšati mentalno zdravlje, a sada i na povezanost anksioznosti i mikrobioma creva.

 

Oni su, ispitujući miševe, otkrili da glodari koji su odgajani u okruženju bez bacila, zbog čega u crevima nisu imali bakterije, niti druge mikroorganizme, imaju drugačiji mikroRNK, molekule u prefrontalnom korteksu i amigdali, oblastima mozga zaduženim za osećanja anksioznosti i depresiju.

Otkrića su pokazala da su zdrava creva neophodna za pravilno funkcionisanje tih delova mozga, a istraživanje stručnjaka APC Microbiome instituta na Univerzitetu u Korku, pokazalo je da miševi sa oštećenim mikrobiomom u crevima i oni koji ga nikad nisu posedovali, pate od abnormalne anksioznosti i depresije, kao i da imaju oslabljene društvene i kognitivne funkcije, piše britanski Metro.

Ipak, istraživači ističu da je potrebno još mnogo studija, kako bi se ova otkrića primenila na čoveka, budući da još nije otkriven tačan mehanizam po kom bakterije utiču na mikroRNK iz mozga.

–Možda će biti moguće menjati mikroRNK u mozgu, kako bi se lečila psihijatrijska oboljenja– kaže dr Džerard Klark, jedan od autora studije.