ZDRAVE, UKUSNE I U SLUŽBI LEPOTE: Upoznajte sve blagodeti OVOG CITRUSA

Osim što su ukusne i zdrave, postoji još nekoliko razloga zbog kojih mandarine treba jesti svaki dan.

Pixabay.com

Mandarine su bogate vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pri tome su jako ukusne.

Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe, prenosi Ordinacija.

Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive sastojke koje značajno snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Sprečava gojaznost

Naučnici sa Univerziteta Vestern Ontario otkrili su kako hranjiva supstanca skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svežim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od testenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Savršene i za kožu

Od mandarina možete napraviti masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite četiri kriške madnarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu i jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

Verovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i nervoze. Ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama.

Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih u roku od sedam dana od dana kupovine.