ZDRAVIJE: Da li ste znali da ovih 5 namirnica možete koristiti umesto soli?

So
Pixabay.com

Previše unosa soli u organizam nije zdravo. Ako vam je slučajno nedostaje u kućanstvu, a volite začinjenu hranu, ne očajavajte. Postoje namirnice koje su dostojna zamena za so. Donosimo top pet.

1. Čili papričica

Topao i ljut okus nota je koju u ustima ostavlja čili papričica. Ona obiluje lekovitim svojstvima, a sasvim je sigurno da svojim snažnim ukusom menja potrebu za solju u hrani, osim u kuvanoj i svežoj, poput sendviča i salata.

2. Semenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. S obzirom na to da sadrže natrijum, bez problema ih možete dodavati bilo kom jelu umesto soli.

3. Beli luk

Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno osušeni u prahu. Mnogi ga koriste uz ribu i testeninu uz koje vrlo dobro ide, a treba imati na umu i njegova mnogobrojna lekovita svojstva. Dodate li umesto soli beli luk, osetićete slankastu notu.

4. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka bogati su eteričnim uljima koji između niza sastojaka sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Dodajte ga pri kraju pripreme jela kako se ulja iz njegovog lišća ne bi uništila. Njegova slana nota će vas oduševiti.

5. Limunov sok

Ako nekoj salati ne dodate ni zrno soli, a dobro je zalijete limunovim sokom, oduševićete se, a so vam neće nedostajati.