ZDRAVIJI, LEPŠI, MRŠAVIJI: Izbacite VIŠAK VODE iz tela uzimanjem OVIH NAMIRNICA!

Brusnice, šargarepa i lubenica su samo neke od najmoćnijih diuretičkih namirnica

Pijaca Povrće
Pixabay.com

Zadržavanje vode u telu, poznatije i po medicinskom nazivu edem, dešava se kada se višak vode iz nekog razloga ne izluči, već se nagomila u organizmu. Na edem upućuju otoci na rukama, stopalima, zglobovima i nogama.

Žene često pate od edema dok su u drugom stanju ili pred menstrualni ciklus, ali postoji još nekoliko razloga zbog kojih se voda zadržava u telu. Srećom, većina nije ozbiljna.

U slučajevima kada je otok umerene veličine i nema skrivenog razloga za zadržavanje vode, ovaj problem možete da rešite pomoću određenih namirnica, a kada izbacite višak vode, bićete zdraviji, lepši, vitkiji i osećaćete se mnogo bolje!

Krastavac

Ovo hrskavo povrće bogato vodom sadrži i nutrijente koji pomažu da se mokraćna kiselina izbaci iz bubrega. Sadže i kofeinsku kiselinu, koja pomaže da se višak vode izbaci iz tela. Budući da su krastavci niskokalorična namirnica, oni su odličan izbor za užinu kod ljudi koji žele da smršaju.

Brusnice

Bogate antioksidansima i vitaminom C, brusnice pomažu izbacivanju viška vode iz tela. Takođe, štite ćelije od oštećenja uzrokovanog toksinima i slobodnim radikalima, a koji nastaju kao nus-proizvod metabolizma.

Lubenica

Slasno letnje osveženje sadrži 92 odsto vode, ali i minerale i vitamine sa moćnim diuretičkim svojstvom.

Celer

Zbog jedinjenja po imenu kumarin koje sadrži, celer pomaže da se telo očisti tako što podstiče izbacivanje viška vode kroz urin. Takođe, pomaže boljem varenju i snižava rizik od pojave visokog krvnog pritiska.

Đumbir

Ova namirnica smatra se jednom od najmoćnijih kada su u pitanju diuretička svojstva. Osim toga, đumbir pomaže boljem varenju i pomaže da se telo oslobodi štetnih toksina.

Šargarepa

Šargarepa je veoma bogata antioksidansima i vitaminima koji  podstiču detoksikaciju tela. Zahvaljući kalijumu kojim su bogate, šargarepe pomažu i u održavanju zdravog nivoa holesterola i šećera u krvi.

Špargle

Visok nivo kalijuma u šparglama pomaže da se spreči nepotrebno zadržavanje vode u telu.

Zeleni čaj

Jedan od najmoćnijih prirodnih diuretika. Istraživanja su pokazala da redovno ispijanje zelenog čaja pomaže da se količina masnih naslaga u telu smanji do 19 odsto!

Maslačak

Biljka koja se od davnina koristi kao prirodni diuretik. Ekstrakt maslačka se u evropskoj medicini koristi za lečenje mnogih zdravstvenih stanja, a nemačka “Komisija E” odobrila ga je kao sjajno sredstvo za sprečavanje zadržavanja vode.