Zdravlje je oko nas! Saznajte zašto je CINK NEOPHODAN ORGANIZMU i gde sve može da se nađe

Cink je prirodan mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, a njegov nedostatak može prouzrokovati niz negativnih reakcija. Kako je prirodni hemijski element, nalazi se u zemlji, te se unosi hranom, no ukoliko to nije dovoljno, preporučena je dopuna u vidu tableta.

Doručak u krevetu
Pixabay.com

Cink je esencijalni mineral jer učestvuje u rastu, razvoju, a potom i normalnom funkcionisanju ljudskog organizma, gde se u najvećoj meri nalazi u kostima i mišićima, ali i drugim organima, poput očiju, kože ili kose. Iako je neophodan za zdrav život, on se ne proizvodi niti skladišti u organizmu, te je otuda potrebno njegovo kontinuirano unošenje.

Nalazi se u namirnicama pre svega životinjskog porekla, najpre crvenom mesu, morskim plodovima, jajima ili mlečnim proizvodima, ali i u žitaricama, spanaću, pasulju, grašku, semenu bundeve. Ukoliko se hranom ne unosi optimalna doza cinka (dnevno je prosečno poželjno oko 7 mg za žene i oko 10 za mg za muškarce), potrebno ga je unositi kao dodatak ishrani, u vidu suplementa – cink tableta.

CINK TABLETE KAO DODATAK ISHRANI

Cink tablete predstavljaju dodatak ishrani kojim se nadomešćuje prirodna potreba za određenom dozom cinka u organizmu koji omogućava njegovo normalno funkcionisanje, oličeno kako rastom i razvojem ćelija, tako i odupiranjem infekcijama, brzom i lakom zarastanju rana, normalnom kognitivnom funkcionisanju i očuvanjem čula vida i mirisa. Takođe pozitivno utiče na smanjenje insulinske rezistencije, na reproduktivno zdravlje, na poboljšanje moždane funkcije, na smanjenje holesterola. Štaviše, cink kao mineral sudeluje u stotinama procesa u organizmu, ali i u svakodnevnom kvalitetu života, pospešujući san, koncentraciju, seksualnu želju.

Pored osnovnih uloga u ćelijskim funkcijama, cink tablete mogu pozitivno uticati i na negu lica, odnosno kože, budući da ovaj suplement pomaže u borbi sa mitiserima, aknama, pa čak i potkožnim bubuljicama koje vrlo često nastaju usled nepravilne ishrane, neodgovarajuće nege ili stresa.

Kako predstavljaju dodatak ishrani, cink tablete najbolju je uzeti tokom jela.

KADA JE VREME ZA CINK TABLETE?

Telo nam uvek na neki način signalizira ukoliko mu nedostaje neki mineral. Nedostatak cinka oličava se na više načina, poput opadanja kose, pojave belih mrlja na noktima, umora, letargije, gubitka apetita, oslabljenog čula ukusa, pojave anemije ili pak sporijim zarastanjem rana. Nedostatak cinka može uzrokovati i depresiju, smanjenje koncentracije i volje.

Unos cinka naročito treba pojačati u tokom zime kada su češći virusi prehlade i gripa budući da deluje na osnaživanje imuniteta.

Pošto se pretežno nalazi u namirnicama životinjskog porekla, često se kod vegetarijanaca i vegana primećuje njegov nedostatak. Takođe, primetniji je i kod dece, ali i starijih osoba.

Cink tablete poželjno je uzimati kako preventivno, tako i tokom preporučene terapije budući da pospešuju proces lečenja.

Takođe, tablete je potrebno piti i tokom trudnoće i dojenja, češće nego što je to u uobičajenoj svakodnevici, jer cink utiče na rast i razvoj bebe, odnosno njegov nedostatak može dovesti do negativnih posledica.

Dakle, je neizostavan u mnogobrojnim procesima u organizmu, a zajedno sa drugim mineralima i vitaminima utiče na zdravlje celokupnog organizma, ali i na lepotu tela.