ZDRAVLJE SE KRIJE U ŽUTOJ BOJI: Biljka za koju malo ko zna, a savršeno ČISTI KRVNE SUDOVE

Za žuti noćurak i njegova lekovita svojstva zna se od davnina, o čemu svedoče stari zapisi. Noćni cvet, kako ovu biljku još zovu, Indijanci su koristili za lečenje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za lečenje astme, prehlade i gripa. Pristalice tradicionalne medicine preporučuju kuvani koren noćurka u supi ili slanoj vodi bolesnima i rekonvalescentima. Koren može da se jede i svež (kao salata) ili da se spremi kao turšija.

Pixabay.com

Ipak, od noćurka se najčešće koristi ulje dobijeno hladnim ceđenjem semenki. Ulje sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koju organizam nije sposoban da stvori, već mora da se unosi hranom. Drugu, gama linolensku organizam proizvodi izdvajanjem sirovina iz hrane.

Alfa linolenska kiselina je važna jer hrani mozak, povoljno deluje na nerve, štiti srce i krvne sudove, dok gama linolenska jača imunološki sistem, reguliše sintezu i lučenje hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline, kao i biološki aktivnog vitamina E.

Ulje noćurka unosi se oralnim putem i savršen je čistač krvi, snižava nivo holesterola, poboljšava cirkualciju, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena. Pomaže i u lečenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa, pate od artritisa, gihta ili imaju menstrualne bolove i klimakterične tegobe. Da bi se otklonile menstrualne i klimakterične tegobe dnevno treba uzimati triput po dve kapsule ovog ulja.

Smatra se i da ovo ulje može da uspori degenerativne promene izazvane multipla sklerozom, ublažava stres, nervozu i depresiju, a smanjuje i želju za alkoholom. Preporučuje se i hiperaktivnoj deci.loading...