ZDRAVLJE U ČAŠI: Ovaj napitak sprečava infarkt, a najbolje od svega – KOŠTA 30 dinara

Kao direktan rizik za infarkt i šlog predstavlja visok krvni pritisak, ali naučnici su došli do rešenja ovog problema. Naime, samo jedna čaša ovog napitka dnevno, može da smanji visok krvni pritisak.

Mleko
Pixabay.com

Mnogi piju kefir zbog specifičnog ukusa koji im se dopada, međutim, nisu ni svesni koliko je ovaj napitak zdrav za ceo organizam. Kefir naročito pozitivno utiče na povoljan rad creva i digestivnog trakta, ali prema novijim istraživanjima, otkriveno je da je odličan i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Dokazano je da ljudi sa makrobiotičkim disbalansom u crevima imaju veću rizik da obole od hipertenzije i bolesti srca.

mleko
pixabay.com

Naučnici su sproveli istraživanje tako što su pacovima koji imaju visok pritisak, davali kefir u periodu od 9 nedelja. Došli su do saznanja da je kefir uspeo da snizi pritisak i smanji nivo endotoksina (opasne bakterije koje izazivaju upale u telu).

Takođe, kefir sadrži dobre bakterije koje smanjuju upale u nervnom sistemu, a neki naučnici tvrde da se njegovim korišćenjem neutrališu loši efekti koje ima slana hrana kod pacijenata koji boluju od visokog pritiska. Cena jedne čaše kefira je oko 30 dinara, pa ne možete puno da izgubite ako ga konzumirate uz vašu redovnu terapiju.