Iako većina voća sadrži velike količine šećera, postoje razne vrste slatkih ugljenih hidrata.
Fruktoza, na primer, štetna je samo u velikim količinama.
Voće sadrži vlakna koja usporavaju probavu i dolazak fruktoze u jetru. Voće je takođe često vrlo zasitno.
Među brojnim prednostima voća su razni vitamini, minerali i antioksidansi, ali i vlakna koja sadrže. Vlakna su važna jer smanjuju nivo holesterola.
Voće takođe često sadrži vitamine C i B9, baš kao i kalijum. Naravno, nisu sve vrste voća iste, ali među pokazateljima prednosti za zdravlje, ističe se jestiva deblja koža ploda.
Prema jednom istraživanju, voće i povrće smanjuju šansu za dijabetes kod žena za čak 46 posto.
Podaci drugih istraživanja ukazuju da voće smanjuje šansu za srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Voće takođe pomaže pri mršavljenju zahvaljujući svojoj zasitnosti.
Iako voće ima svoje prednosti za zdravlje, kupovni sokovi i sušeno voće nisu preporučljivi. Sokovi i sušeno voće često su puni dodatog šećera. Čak i u slučaju isceđenog soka, lako je preterati jer ne postoji ništa kruto što bi izazvalo osećaj sitosti, piše tportal.hr.