Naročito je za zdravlje odlična crna čokolada koja pomaže boljem radu mozga, a može i da spreči mnoge bolesti.
Takođe, sadrži više flavonoida, hranjivih materija koje se nalaze u biljkama koje jačaju imunitet.
Pozitivno otiče na hormone
Ova poslastica povećava proizvodnju endorfina, prirodne supstance u telu, poznate kao hormon sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada spada u jedne od retkih namirnica je izvor anandamida koji utiče na smanjenje bolova.
Takođe, podstiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u telu – feniletilamina, koji daje energiju. Pozitivno utiče i na nivo serotonina, neurotransmitera koji deluje kao antidepresiv.
Dobra je za srce
Čokolada obnavlja srčane arterije, te omogućava bolji rad srca. Smanjuje rizik od srčanog udara. Pokazalo se i da konzumiranje čokolade pomaže u smanjenju nivoa”lošeg holesterola” i povećanju nivoa”dobrog holesterola”.
Dobra je za mozak
Ako redovno pijete toplu čokoladu poboljšaćete protok krvi u bitne delove mozga, te može pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti, pokazala je studija na Harvardu.
Pomaže u trudnoći
Trudnice koje su konzumirale čokoladu su manje izložene stresom i njihova deca se po rođenju više smeju, pokazala je jedna studija u Finskoj.