ZDRAVO I UKUSNO: Četiri DOBRA RAZLOGA zbog kojih treba da jedete čokoladu

Čokolada je jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica, a osim neodoljivog ukusa, pruža i velike zdravstvene prednosti. 

cokolada
Pixabay.com

Naročito je za zdravlje odlična crna čokolada koja pomaže boljem radu mozga, a može i da spreči mnoge bolesti.

Bogata je zdravim zasićenim masnim kiselinama, ima manje ugljeno hidrata i šećera, a više vlakana, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma od mlečne.

Takođe, sadrži više flavonoida, hranjivih materija koje se nalaze u biljkama koje jačaju imunitet.

Pozitivno otiče na hormone

Ova poslastica povećava proizvodnju endorfina, prirodne supstance u telu, poznate kao hormon sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada spada u jedne od retkih namirnica je izvor anandamida koji utiče na smanjenje bolova.

Takođe, podstiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u telu – feniletilamina, koji daje energiju. Pozitivno utiče i na nivo serotonina, neurotransmitera koji deluje kao antidepresiv.

Dobra je za srce

Čokolada obnavlja srčane arterije, te omogućava bolji rad srca. Smanjuje rizik od srčanog udara.  Pokazalo se i da konzumiranje čokolade pomaže u smanjenju nivoa”lošeg holesterola” i povećanju nivoa”dobrog holesterola”.

Dobra je za mozak

Ako redovno pijete toplu čokoladu poboljšaćete protok krvi u bitne delove mozga, te može pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti, pokazala je studija na Harvardu.

Pomaže u trudnoći

Trudnice koje su konzumirale čokoladu su manje izložene stresom i njihova deca se po rođenju više smeju, pokazala je jedna studija u Finskoj.