ŽELITE DA IMATE ZDRAVE ZUBE? Poslušajte savete stomatologa, oni OVE NAMIRNICE nikada ne jedu!

zdravlje
pixabay.com

Mnoge namirnice su opasne za zdravlje zuba i desni, evo koju hranu zubari izbegavaju.

 

Neka sasvim uobičajena hrana i pića su na zubarskoj “zabranjenoj listi”. Evo šta ne bi trebalo da jedete, zdravlja vaših zuba radi:

Kokice

Jako mnogo ljudi dolazi kod mene u ordinaciju zbog polomljenih zuba koji su ‘stradali’ tako što je pacijent ‘naleteo’ na napola iskokano zrno kukuruza – kaže dr Džonatan Niman, zubar iz Njujorka i dodaje:

Opasne mogu da budu i ljuspice kukuruza koje se vrlo često zaglave između zuba i desni, povređujući osetljivo tkivo i izazivajući neprijatan bol.

Sušeno voće

Ukusno je, dobar je izvor vlakana, ali i katastrofa za zube u najavi!

Ne samo da je puno koncentrovanog šećera, već je i vrlo lepljivo, tako da se, kad god jedete suvo voće, komadići zalepe za neravnine na površini zuba i izazivaju karijes – kaže dr Niman, prenosi Reader’s Digest.

Kafa sa dodacima

Ne samo da su kafe sa šlagom, kremom, čokoladom… kalorijske bombe, već imaju toliko šećera, da su stvarno štetne i za zdravlje vaših zuba.

Ako stalno pijete ovakve kafe sa različitim dodacima, naročito ako ih gustirate pa jednu kafu pijete sat vremena, neprestano ste izloženi mleku i šećeru, a tokom tako dugog vremena organizmu je teško da luči dovoljno pljuvačke koja je neophodna da bi se izborio sa kiselinom koju stvaraju bakterije u našim ustima – kaže on i dodaje:

 

– Pljuvačka je jedan od najvažnijih zaštitnika naših zuba, a ako tokom sat vremena vaša usna duplja trpi “napade” šećera kad god uzmete mali gutljaj, vaše pljuvačne žlezde ne mogu da izdrže taj tempo.

Semenke

Neočišćene semenke bilo koje vrste koje zahtevaju da ih prvo “krcnete” prednjim zubima da biste ih otvorili mogu da izazovu oštećenja gleđi, upozorava dr Niman.

Topla voda sa limunom

Ako umesto prve jutarnje kafe pijete toplu vodu sa limunom (tojest, ako ste podlegli tom ludilu zbog kojeg to više nije dobra, stara limunada nego “voda sa limunom”), verovatno bi trebalo da prestanete.

Limunska kiselina oštećuje gleđ. Ponavljano i često izlaganje zuba kiselim napicima dovešće do trajnog oštećenja gleđi – kaže on.

Led

Ako imate naviku da sažvaćete led iz pića, prestanite to odmah da radite. Led je prosto suviše tvrd da biste ga žvakali. Ako to stalno radite, izazvaćete sitne frakture na zubima, a ako su vam zubi generalno slabi može se desiti i da odvalite komadić, kažu zubari.

Dražeje od suvog grožđa prelivenog čokoladom

 

Ukusno i opasno po zdravlje. Čokolada je manje opasna od suvog grožđa, verovali ili ne. Suvo grožđe je mala “šećerna bomba”, uz to je jezivo lepljivo i vrlo lepo se zalepi za zube, ili zađe u prostor između zuba. U ovoj kombinaciji, čokolada je samo “kerozin” za “požar”, to je dobro poređenje štete koju nanosite zubima ako vam je ovo omiljeni slatkiš.

Voće iz konzerve

Iako zvuči kao nešto zdravo, jer se radi o voću, daleko je od zdravog. Voće iz konzerve zaliveno je sirupom i ima jako visok sadržaj šećera, što znači da je samo na korak od bombone – kaže on.

Gumene bombone

Sve vrste zaobilazite u širokom luku. Uništavaju zube jer se lepe i zavlače u međuprostore, i što ih više jedete, više kiseline stvaraju bakterije koje izazivaju karijes. Zaboravite da postoje, ukratko.