ŽELITE DA KONAČNO OSTAVITE CIGARETE: Pomoću OVIH TRIKOVA, duvanski dim postaje RUŽNA PROŠLOST!

Cigareta
Pixabay.com

Borba protiv duvanskog dima je poprimila planetarne dimenzije. Pušačima koji bi da ostave cigaretu i na najbolji mogući način unaprede svoje zdravlje ponuđeni su različiti proizvodi za odvikavanje: flasteri, pilule, elektronske cigarete, žvakaće gume...Ipak, u borbi protiv nikotinske zavisnosti mogu vam pomoći i pojedini alternativni tretmani.

 

Doktor Arun Kumar je gotovo celi svoj radni vek posvetio  borbi protiv nikotinske zavisnosti. On između ostalog savetuje da najpre treba utvrditi kakav ste zapravo pušač, odnosno u kojim situacijama palite cigaretu. Kada utvrdite razlog lakše je pronaći adekvatan način da se od toga odustane.

Praksa je pokazala da fizička aktivnost smanjuje potrebu za nikotinom. Za početak ne morate trčati maraton, dovoljne su i lagane šetnje. Ipak ne treba smetnuti s uma da su cigarete najčešće antistres navika, te da bi važno bilo pronaći alternativnu aktivnost kojom bi nivo svakodnevnog stresa bio umanjen.

Ovo su neki od trikova za uspešno odvikavanje od pušenja

– Žvaćite cimet. Uspešno smanjuje potrebu za cigaretom.

– Slana hrana takođe ubija ovu štetnu naviku. Ukoliko ste onemogućeni da trenutno pojedete nešto slano, stavite prstohvat soli na vrh vašeg jezika.

– Kada vas spopadne želja za cigaretom, pojedite nekoliko oraha, badema ili lešnika. Želja automatski nestaje.

– Uvek sa sobom nosite žvakaće gume.

– Ukoliko pre paljenja cigarete popijete šolju mleka, pojedete celer ili šargarepu, ove namirnice će drastično ubiti ukus cigarete za kojim toliko žudite.

– Vitamin C je najveći saveznik u borbi protiv nikotinske zavisnosti. Stoga jedite pomorandže, limun i ljutu papriku.