Želite da što duže izgledate MLADO? Važno je da znate šta sve UBRZAVA STARENJE KOŽE

ruža
pixabay.com

Vidljivo svetlo, za razliku od ultravioletnih zraka kao što su UVA i UVB zraci za koje već znamo da izazivaju oštećenja kože je svetlo koje može da registruje ljudsko oko.

 

“Plavo svetlo” televizora, laptopa, telefona ubrzava starenje kože.

Već smo znali da plavo svetlo elektronskih uređaja može da poremeti san, pošto “prevari” mozak i prebaci ga u “vreme je za ustajanje” način rada. I zato je bolje da ne skrolujete beskrajno po Instagramu posle 11 uveče. Ali, nije ovo jedini problem, pošto plavo svetlo koje isijava iz svih tih spravica bez kojih danas ne možemo da zamislimo život kvari i naš ten.

Plavo svetlo je deo vidljivog sprektra svetlosti sa najkraćim talasnim dužinama i najvišom energijom, deo je sunčevog spektra, ali ga proizvode i različiti uređaji s ekranom.

Vidljivo svetlo, za razliku od ultravioletnih zraka kao što su UVA i UVB zraci za koje već znamo da izazivaju oštećenja kože je svetlo koje može da registruje ljudsko oko.

Iako (još) nema dokaza da može da izazove rak kože na isti način kao ultravioletni zraci, postoje naučne studije koje su pokazale da plavosvetlo izaziva više hiperpigmentacije nego UVB zraci, piše britanski “Metro”.

Istraživanja su, takođe, pokazala i da dugotrajno izlaganje ovom plavom svetlu ubrzava proces oksidacije, dovodeći do hiperpigmentacije kože. Oksidativni procesi remete odbranu kože, čineći je podložnijom starenju.

Prvi znakovi starenja koji se primećuju su nejednak ton kože, bledilo, mestimična hperpigmentacija, ali i fine borice… Koje ubrzo više neće biti baš tako “fine”.

Ono što možete da uradite da to sprečite je da svakog dana nanosite kremu sa faktorom zaštite od sunca koji odgovara vašem tipu kože, čak i ako ne izlazite iz kuće. Naravno, ne treba vam mleko za sunčanje preko cele godine, ali danas i skoro svaka kvalitetnija hidratantna krema za lice nudi određeni stepen zaštite.

I, naravno, “izlogujte se” s vremena na vreme.loading...