ŽELITE JOŠ JEDNO DETE? Doktori savetuju koliko treba da sačekate izmedu porođaja i sledeće trudnoće

U zavisnosti od toga kako ste se porodili prethodnog puta, zavisi koliko treba da čekate do sledeće trudnoće.

Trudnica
Pixabay.com

Ukoliko je porođaj bio prirodan, u terminu, stručnjaci kažu da bi do sledeće trudnoće bilo dobro da prođe 18 meseci.

U slučaju porođaja carskim rezom, valjalo bi da do sledećeg začeća prođe 24 meseca, odnosno dve godine. U suprotnom, ponovni porođaj za manje od 24 meseca povećava rizik od cepanja materice.

Šta se dešava ako između porođaja i trudnoće ne prođe dovoljno vremena?

Ako svom telu ne date dovoljno vremena da se oporavi pre sledeće trudnoće, povećava se rizik od raznih komplikacija:

Prevremenog porođaja – ukoliko se porodite pre 37. nedelje trudnoće, veći je rizik da beba bude mala, pa će možda morati da boravi u bolnici duže nego što je uobičajeno.

Male kilaže na rođenju – ako se desi da je beba manja od 2,5 kilograma, moguće je da ima poteškoće u disanju, jelu, a slabiji je i imunitet.

Ranog pucanja vodenjaka – ukoliko vodenjak pukne prerano, povećava se rizik od infekcije, što može da dovede do ranog porođaja.

Abrupcije placente – kada se posteljica odvoji od materice prerano, to može da predstavlja opasnost i po mamu i po bebu.

Jednostavno, ako zatrudnite ubrzo nakon porođaja, vaše telo nije spremno – kaže dr Čapa. S druge strane, ističe i da preveliki razmak između dva porođaja, duži od pet godina, takođe nosi rizike, poput povišenog krvnog pritiska.

S tim u vezi, kažu da je idealan razmak između dve trudnoće od godinu i po do pet godina, mada, naravno, trudnoću nije uvek lako planirati.

Međutim, ako ste imali komplikacije u prethodnoj trudnoći, trebalo bi da sačekate duže.

Na primer, kod žena koje imaju visok krvni pritisak ili dijabetes, to može da utiče na trudnoću, zbog čega je važno da u konkretnom slučaju lekar proceni da li žena može da iznese trudnoću, u zavisnosti od starosti i medicinskog stanja.