ŽELITE POTOMSTVO? TRI ZDRAVE NAVIKE provereno poboljšavaju KVALITET I BRZINU SPERMATOZOIDA!

sperma
Iqbal Osman1 via Foter.com / CC BY

Naše reproduktivno zdravlje zavisi od životnih navika, pa bi ukoliko želimo potomstvo trebalo da učinimo sve da bismo svoje zdravlje unapredili.

 

Ono šta jedete ne samo da utiče na vaš struk, već takođe ima značajan uticaj i na zdravlje vaše sperme. Prema navodima magazina Human Reproduction, muškarci koji jedu hranu sa više omega 3 masnih kiselina imaju zdraviju spermu u odnosu na one muškarce koji ne konzumiraju dovoljno ovih esencijalnih nutrijenata. Magazin Men’s Health  neki od bazičnih saveta za očuvanje snažne i zdrave sperme.

VIŠE U TERETANU

Vežbači dok treniraju uglavnom se fokusiraju na izgradnju mišića, zdravlje srca i lepšu figuru svog tela, ali nisu ni svesni da upravo dobar trening u teretani pomaže da spermatozoidi budu snažniji. Istraživanja su pokazala da redovni treninzi povećavaju proizvodnju testosterona, koji pak pomaže boljem stanju spermatozoida.

IZBEGAVAJTE ZADIMLJENE PROSTORE

Naravno, vi ne pušite. Međutim ukoliko se aktivno družite sa pušačima ili redovno odlazite u zadimljene barove, možete značajno uticati na oštećivanje DNK strukture spermatozoida. Određene statistike su pokazale da nema previše razlike u manjoj kvaliteti sperme između pušača i onih muškaraca koji spadaju u grupu pasivnih pušača.

NEKA BUDE HLADNO

Držanje laptopa u krilu ili sedenje na zagrejanom sedištu u automobilu povećava temperaturu skrotuma, što sa druge strane ima velike implikacije na loše stanje vaših spermatozoida.