ŽENA NE SME DA IGNORIŠE OVAKVE SIMPTOME: Ovo je znak da imate opasan problem sa jajnicima!

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Problem je lako rešiv, ali ali ako ga zapustite i ignorišete, možete da doživite vrlo neprijatan i snažan bol!

 

Sindrom policističnih jajnika se često javlja kod žena svih starosnih doba. Ciste koje se stvaraju obično nisu opasne, ali ako ih ne lečite i zapustite, može da dođe do ozbiljnih posledica. Obično žene koje imaju ove ciste imaju poteškoće da zatrudne.

Veoma je važno da redovno idete na ginekološke preglede i da dobijete terapiju protiv ovog problema jer je lako rešiv, a ako dođe do pucanja cisti, osetićete snažan bol.

Osim toga, bitno je i da se hranite zdravo i imate zdrave navike. Odbacite alkohol i cigarete ili barem smanjite njihovu upotrebu.

Obratite pažnju i na simptome jer vam mogu ukazivati na problem sa policističnim jajnicima. Neki od najčešćh simptoma su:

– Neredovne menstruacije, najčešće može da prođe dva ili više meseci da ne dobijete menstruaciju. Zato, ako primetite da vam menstruacija puno kasni, a niste trudni, postoji mogućnost da imate ciste na jajnicima.

– Konstantna nadutost i oticanje nekih delova tel

– Bolovi u bedrima ili donjem delu leđa, jaki bolovi pre ili tokom ciklusa

– Bolne stolice

– Bolan seksualan odnos

– Opadanje kose u velikim količinama (može da ukazuje i na nedostatak gvožđa)

– Bolovi i promene na grudima

– Mučnina i povraćanje

Simptomi koji ukazuju da je problem sa policističnim jajnicima postao vrlo ozbiljan su groznica, vrtoglavica i slabost, ubrzano disanje i veoma jak bol u karlici.