ŽENE BUDITE OPREZNE: Ovi saveti za INTIMNO ZDRAVLJE mogu biti pogubni po vašu VAGINU!

Vagina Žena
Foter/zio Hack / photo on flickr

Sigurno ste se tokom života susretali sa savetima koji bi navodno trebalo da poboljšavaju vaše reproduktivno zdravlje i oporave vaginalnu floru. Sigurno da u hrpi preporuka ima i korisnih stvari ali većina njih može ozbiljno narušiti vaše zdravlje.

 

Iako je odlično isprobati neku novu metodu održavanja i negovanja vagine, lekari savetuju da sledeće zaobiđete:

Parenje vagina

Američka glumica Gvinet Paltrou je više puta u intervjuima istakla da pari vaginu, te je savetovala žene širom sveta da se opredele na ovu vrstu čišćenja. To je zaista nepotrebno, jer vaša vagina nije tepih kome bi trebalo parno čišćenje. Imajte u vidu da se prilikom praktikovanja postoji opasnost od opekotina.

Uzimanje lekova na svoju ruku

Ako primetite da nešto nije u redu sa vašom vaginom, obavezno se posavetujte sa ginekologom. Nikada na svoju ruku nemojte da uzimate lekove, pa ni vaginalne kreme i čepiće protiv gljivičnih infekcija koje se mogu kupiti bez recepta.

Umetanje stranog tela

Dobro je poznato da u vaginu smeju da uđu tamponi, prsti, seksualne igračke, penis, lubrikanti, sredstva za kontracepciju i menstrualna čašica. Sve sem toga nije dozvoljeno, jer umetenja nehigijenskog stranog tela može da izazove infekciju i iritaciju.

Ispiranje

Lekari strogo napominju da nikda ne ispirate unutrašnjost vagine gelovima za tuširanje i sapunima, kako ne biste stvorili idealne uslove za razvoj infekcija. Vagina ima spoobnost da se sama čisti, a vi se pobrinite da njena spoljašnjost bude čista. Topla voda i sapun bez mirisa će vam pomoći u tome.