Žene, ovde se nalazi sve što ste oduvek želele da znate o menstruaciji

Zene
Pixabay.com

Većina žena ne brine previše o svom intimnom zdravlju, prepuštajući stvari ginekolozima. No, postoji nekoliko stvari o mesečnom ciklusu koje je neophodno da znate, a koje će doktor zaboraviti da napomene, računajući da ste u to već upućene. Ali, ni posle toliko menstruacija, žene uglavnom ne sagledaju sve činjenice o ciklusu. Evo šta se zapravo događa tamo dole!

 

Možete da sprečite ili bar ublažite PMS

O, da, znamo da jedva izlazite na kraj sa groznim predmenstrualnim simptoma, počev od glavobolje, preko natečenih grudi i naduvenog stomaka, pa sve do pojačane osetljivosti i užasne nervoze. Ali, brojan istraživanja potvrdila su da povećani unos kalcijuma i vitamina D i te kako može da smanji rizik od ovakvih simptoma. Takođe, ishrana je bitan faktor – svež sok od pomorandže i nemasni mlečni proizvodi pomoći će vam da izađete na kraj sa PMS-om.

Neredovni ciklusi možda zapravo i nisu neredovni 

Jednostavno je – neke pripadnice lepšeg pola ne ovuliraju redovno, i zato im ciklusi nisu redovni. Ako još uvek niste sigurne šta znači redovan ciklus – od 25 do 35 dana od početka krvarenja pa do narednog. Dakle, neredovan ciklus nije onaj koji varira nekoliko dana gore-dole.

Kraći menstraualni ciklusi mogu da ukazuju na anemiju

Ako vam se ciklus ponavlja na svakih 15 ili 20 dana i prati ga obilno krvarenje, to može da bude znak za uzbunu – možda je u pitanju samo nedostatak gvožđa, ali se možda radi i o miomu. Žene gube 50-60 ml krvi tokom menstruacija, što je kod zdrave žene prihvatljivo, ali ako cikluse imate više nego što je to normalno, morate obratiti pažnju.

Posetite lekara.

Oprez sa gubitkom masnoće, može da dovede i do izostanka menstruacije 

Ako je vaš indeks telesne mase drastično nizak, telo počinje da radi kao “sistem za preživljavanje”, a samim tim neizostavno će doći i do izostanka menstruacije. Još jedan razlog da se hranite uravnoteženo i izbegavate restriktivne dijete.

Zabluda je da su u vam PMS-u potrebni slatkiši

Pojačana želja za slatkišima odigrava se samo u vašoj glavi i na psihičkom nivou, naše telo zapravo nema nikakvu posebnu želju u danima PMS-a u odnosu na bilo koji drugi dan. Tako bar tvrde naučnici!loading...