Zika virus postao prava pretnja: Saznajte sve o njemu!

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Virus koji prenose komarci za sada nije zabeležen u Srbiji, a ljudima koji putuju u Južnu Ameriku savetuje se poseban oprez i ozbiljna zaštita od komaraca. Prvi simptomi javljaju se tri do sedam dana nakon uboda, a često sve prolazi bez ikakvih simptoma.

 

Naučnici smatraju da bi Zika virus mogao da postane veća pretnja za čovečanstvo od ebole, koja je do sada odnela preko 11.000 života. Ovaj virus predstavlja posebnu opasnost za sve buduće majke, pošto se dovodi u vezu samikrocefalijom, odnosno nepotpunim razvojem mozga i lobanje kod beba. Ukoliko ženu ujede zaraženi komarac dok je u drugom stanju, upravo ovaj poremećaj je jedna od posledica po bebu.

Iako za sada nema opasnosti od epidemije u Srbiji, epidemiolozi naglašavaju da je neophodna posebna zaštita ukoliko planirate da posetite Južnu Ameriku, gde je virus najrasprostranjeniji.

– U Srbiji ne postoji opasnost od epidemije zika virusa. Međutim, oni koji putuju u Južnu Ameriku izlažu se povećanom riziku od ujeda komarca Aedes aegypti, što može imati ozbiljne posledice. Neophodno je da se srpski državljani po povratku iz virusom pogođenih zemalja jave infektologu i epidemiologu – rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Ne postoji vakcina koja bi uspešno sprečila širenje, a doktori objašnjavaju da je razvijanje takvog leka posebno komplikovano jer bi morao da se testira na trudnicama.

Prvi simptomi se javljaju tri do sedam dana nakon ujeda zaraženog komarca, i obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Virus, dakle, ne predstavlja veliku pretnju za zdravlje odraslih ljudi, ali zato ima užasne posledice na razvoj bebe u stomaku, budući da virus prolazi kroz amniotičku tečnost do ploda.

Međutim, veliki problem predstavlja i činjenica da u 80 odsto slučajeva ne dolazi ni do kakvih simptoma, pa žena ni ne zna da je zaražena. Upravo zato je Američki centar za prevenciju bolesti savetovao trudnicama da se uzdrže od posete Južnoj Americi, dok su vlasti Salvadora otišle korak dalje, pa su ženama savetovale da izbegavaju trudnoću do 2018. kako bi sprečile rađanje mentalno zaostalih beba.

Jedini siguran način zaštite je, za sada, držanje podalje od virusom zahvaćenih zemalja, i korišćenje kvalitetnih repelenata, zajedno sa pokrivanjem svih delova tela.