ŽIVOT DIJABETIČARA USKORO POSTAJE LAKŠI: Otkriven SENZOR za kontrolu šećera PUTEM ZNOJA!

Dijabetes
Pixabay.com

Naučnici iz Južne Koreje Hjunjae Li i Čangjeong Song, razvili su senzor koji može pratiti nivo šećera u krvi, analizom znoja na koži. Očekuje se da će senzor znatno pomoći osobama koje boluju od dijabetesa.

 

Prilikom testiranja na miševima, senzor je zakačen za predmet na kojem se nalaze sitne iglice koje automatski ubrizgavaju lijekove za dijabetes.

Kako bi sprečili dodatne zadravstvene probleme, oboleli od dijabetesa moraju redovno pratiti nivo šećera u krvi, a tim sa univerziteta u Seulu razvio je senzor kako bi otklonio potrebu za vađenjem krvi.

Senzor je felksibilan i može se kretati zajedno sa kožom, ali naučnici moraju savladati niz izazova kako bi on bio funkcionalan.

Naime, u znoju se nalazi manje šećera nego u krvi, a na tačne rezultate mogu uticati i druge hemikalije koje se nalaze u znoju, kao što je mlečna kiselina.

Senzor ima tri dela koja prate nivo šećera, četiri koja testiraju kiselost znoja i jedan koji analizira količinu znoja, a sve informacije se prenose na mobilni telefon koji radi analize.loading...