ŽIVOT NIJE SAMO POSAO: Ove aktivnosti pomažu da se izborite sa svakodnevnim stresom!

Posao
Pixabay.com

Akumulirani stres zbog poslovnih obaveza ili privatnih problema može trajno narušiti vaše zdravlje.

 

Ove aktivnosti će vam pomoći da se lakše izborite sa fizičkim naporima.

1. Fizička aktivnost

Bilo koja fizička aktivnost može sniziti nivo stresa i pomoći vam da se opustite. Pokrenite se, stres možete smanjiti bilo kakvom aktivnošću, od kratke šetnje do treninga u teretani, plivanja ili vožnje biciklom, odaberite što god vam najviše odgovara, savetuje psihoterapeutkinja Hansa Pankania, autorka knjige “Od stresa do uspeha”.

2. Provedite vreme u prirodi

Istraživanje Univerziteta u Ilinoisu je potvrdilo da gledanje u drveće pomaže u borbi protiv stresa.

3. Otvorite se

Pričajte s nekim kome verujete i ko će vaše brige zadržati za sebe. To je jedan od najjednostavnijih načina za rešavanje stresa, tvrdi Pankania.

– Verbalizacija negativnih misli i osećaja pomaže vam da one napuste vaše telo. Zbog toga savetovanje pomaže i zbog toga je važno imati dobru bazu prijatelja na koje se možete osloniti – dodaje ona.

4. Pričajte sa sobom

Ako nemate s kim pričati, to vas ne treba sprečiti da izbacite sve negativnosti iz svog sistema, tvrdi Pankania i dodaje da je u tom slučaju najbolje pričati sam sa sobom.  -Koliko god ovo ludo zvučalo, verujte mi, deluje. Zove se tehnika – prazne stolice, istražite – dodaje.

5. Pišite

“Stres je sastavljen od negativnih emocija i negativnih misli koje gomilamo u telu i koje utiču na normalno funkcioniranje tela”, objasnila je Pankania. Savetuje da napišete u pismu sve što vas muči. Jednostavno je, jeftino i ne morate ništa cenzurisati jer pismo ionako nećete nikome poslati.

6. Opuštanje i meditacija

Odvojite malo vremena samo za sebe. Naučite kako pravilno disati i posvetite se meditaciji, savetuje Džulija Montagu, nutricionistkinja i instruktorka joge.

“Istraživanja su pokazala da trebate izdisati duže nego što udišete, tako ćete uticati na vaš centralni nervni sistem, razbistriti misli, stabilizovati emocije i smanjiti stres”, kaže Montagu.

7. Isključite mobilni telefon

– Isključite svu tehnologiju barem na pola sata. Odvojite se od svih izvora informacija koje vam preterano zamaraju mozak. Okrenite se stvarima koje su zaista bitne. Primetićete koliko zaista provodite vremena s kompjuterima i mobilnim telefonima – kaže Montagu.

8. Pozitivna afirmacija

– Podsetite se na sve dobro u vašem životu. Pre nego što odete u krevet, napišite listu stvari na kojima ste zahvalni. I prisetite se ljudi koji vam najviše znače u životu – savetuje Montagu.

9. Pronađite hobi

Radite ono što volite i pronađite vremena za hobije, to će značiti puno za vaše mentalno zdravlje.

10. Naspavajte se

– Trebalo bi spavati 7-8 sati svake večeri. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s maskom za spavanje ili boljim zamračivanjem sobe. Jako je bitno da spavate kvalitetno jer to utiče na vašu sposobnost idućeg dana – kaže Montagu.