Zlata vredi: Petnaest blagodeti jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće se koristi kao lek stotinama godina.

Jabukovo sirće je bogato vitaminima A, B, C, mineralima florom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i gvožđem i sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.

Jabuka kao glavni sastojak ima vrlo visoka nutritivna svojstva, sadrži brojne vitamine i minerale među kojima je možda najvredniji pektin – prehrambeno vlakno rastopivo u vodi koje ima sposobnost vezivanja vode u probavnom sistemu i na taj način pridonosi osećaju punoće i sitosti.

Osim kao dodatak salati jabukovo sirće može se koristiti mnogo šire. Razređen sa vodom ili nanet direktno na kožu, jabukovo sirće je namirnica koja zaista zlata vredi.

Blagodeti:

– suzbija grip
– pomaže pri rešavanju kamena u bubregu
– reguliše pH vrednost u organizmu
– pomaže kod mučnina
– pomaže kod alergija
– snižava nivo glukoze u krvi i delotvoran je kod dijabetesa
– ublažava migrenu i upale mišića
– deluje protivupalno i pomaže kod artritisa
– pomaže kod infekcije disajnih puteva i kod upale sinusa
– snižava krvni pritisak
– snižava nivo holesterola i pomaže pri mršavljenju
– vrlo je efikasan u borbi protiv peruti i iritacija temena
– rešava probleme s gljivica na noktima
– umiruje kožu oštećenu ubodom insekta
– isušuje virusne bradavice