ZLATA VREDI: Uvedite ovu naviku u svoj život i vaš organizam će se preporoditi

Telo je napravljeno tako da mu je potrebno kretanje i ako mu to ne pružite, vrlo je moguće da ćete dobiti odgovor u vidu bolova, ukočenosti ili slično. Ukoliko nemate vremena, kako biste se preznojili u teretani i za vas postoji rešenje.

pixabay

Reč je o šetnji koja je možda i najbolja fizička aktivnost jer ne opterećuje telo. Šetnju možete praktikovati svakoga dana posle ili pre posla, umesto lifta izaberite stepenice, ukoliko idete prevozom izađite jednu ili dve stanice pre ili jednostavno jednom nedeljno idite na posao peške.

Osim što možete da ga praktikujete individualno ili u društvu,  hodanje ima mnogo dobrobiti po naš organizam.

Odlično za tetive i zglobove

Deluje blagotvorno na tetive, ligamente, zglobove, kosti, a posebno na mišiće. Dok hodamo, svaki naš mišić radi. Ovo prija i kardiovaskularnom sistemu, tačnije srcu i krvnim sudovima, plućima i celom respiratornom sistemu.

Pozitivno deluje na psihu

Brzo hodanje pozitivno utiče i na našu psihu jer smanjuje nivo stresa, ublažava simptome depresije, anksioznost i poboljšava raspoloženje vraćajući nam pozitivnu energiju.

Smršaćete

Brzim hodanjem možete i da istopite kilograme, trošeći prosečno od 300 do 350 kalorija. Kako biste gubili kilograme, trebalo bi da prelazite između 10.000 i 16.000 koraka dnevno. Naravno, ništa ne treba raditi naglo, već tokom vremena povećavati broj pređenih koraka. Ova aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi i rad digestivnog sistema.