Zlatna biljka: Kantarion leči sve

Svima nam je dobro poznata ova biljka zlatnih cvetova, viđali smo je na planinama u dvorištima . . brali je, ali koliko smo zaista svesni njenih lekovitih blagodeti. Kantarion je lek za sve, odličan lek za pulmološke i kožne tegobe.

Kantarion ili bogorodičina trava poznata je odavno po svojim lekovitim svojstvima. Proizvodi od ove lekovite biljka često se mogu naći u našoj ‘kućnoj apoteci’ zbog svoje višestruke primene.

Kantarion se jos od davnina koristi kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek protiv opekotina, posekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu odlično se pokazao protiv bolova u želucu, jetri, protiv dijareje i crevnih parazita. Uspešno sprečava nekontrolisano mokrenje. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, odlicno je sredstvo za lečenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izuzetno antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.
Kantarion se upotrebljava i za lečenje blažih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Te stoga, nije čudo što je ova biljka izuzetno cenjena u narodnoj medicini i u farmakološkoj industriji.
Kantarionovo ulje

Ovo ulje je izuzetno zahvalno za obloge, masaže, za smirenje, opustanje i kao lek protiv bolova u zelucu. Pogotovo će dobro činiti suvoj, osetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda misica, hematoma i svih reumatskih oboljenja.
Protiv bolova u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tecnosti, popiti 30 kapi kantarionovog ulja.
Za spoljasnju upotrebu, kod laksih oboljenja, obolelo mesto namazati uljem od kantariona a kod težih, natopiti maramicu ili gazu i držati kao oblog.
Čaj od kantariona
Čaj od kantariona potrebno je piti više puta dnevno i to za lečenje upala i bolova unutrašnjih organa. Priprema se tako što se jedna mala kašika lista i cvetova biljke prelije šoljom ključale vode. Nakon 10 minuta procedi i pije nezaslađen.